Skip to main content

Vojvodina posle rešenja statusa Kosova

Info 26. дец 2007.
< 1 min čitanja

Predstavnici Inicijative nevladinih organizacija Građanska Vojvodina upozorili su večeras da nakon konačnog rešenja kosovskog pitanja može doći do nasilja nad nacionalnim manjinama i političkim neistomišljenicima u Vojvodini.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov je na tribini „Multinacionalna Vojvodina posle resavanja konacnog statusa Kosova“ podsetio na događaje iz marta 2004. kada se na Kosovu desilo nasilje nad nealbanskim stanovništvom, a u Srbiji je usledilo nasilje nad nacionalnim manjinama. „Takav je scenario moguć i sada i zbog toga nadležni državni organi moraju da spreče takav tok događaja. U suprotnom, oni će biti odgovorni za posledice“, rekao je Popov.
Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji ocenio je „da se na meti nasilnika mogu naći ne samo nacionalne manjine, već i politički neistomišljenici“. Domonji je rekao da je etnonacionalizam u Srbiji „još uvek dominantna idelogija“, kao i da je u Srbiji „aktuelna podela na patriote i izdajnike“.
Novinarka Žužana Serenčeš je podsetila da je nasilje nad nacionalnim manjinama 2004. i 2005. godine ostalo nerasvetljeno, odnosno da se, zapravo, i ne zna koliko je incidenata bilo, kao i koliko je krivičnih prijava i postupaka sprovedeno. Ona je ocenila da je to „dodatni težak balast za, ionako, poremećene međunacionalne odnose u Vojvodini“. Prema njenim rečima, međunacionalni odnosi u Vojvodini „su stabilno loši i karkteriše ih uzajamna trpeljivost“.
Tribinu povodom 15 meseci postojanja Inicijative nevladinih organizacija Građanska Vojvodina organizovalo je Nezavisno duštvo novinara Vojvodine, uz podršku američke fondacije NED. Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam iz Novog Sada, Nezavisno drustvo novinara Vojvodine, Centar za razvoj civilnog drustva iz Zrenjanina, Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanski fond „Panonija“ iz Novog Sada, „Otvoreni licej“ iz Sombora i Građanska akcija iz Pančeva.