Skip to main content

Vojvodina ili priča o kulturi

Info 28. дец 2007.
2 min čitanja

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je večeras u Pančevu „da je identitet multikulturalne i multietničke Vojvodine ugrožen pred naletom etnonacionalizma“. Čanak je, na tribini „Kulturni identitet Vojvodine“, rekao da se pitanje Vojvodine „uporno gura pod tepih, uz neprestane izgovore da postoje važniji problemi, poput Kosova“. „I dok oni pričaju o Kosovu kao duši Srbije, poenta priče je raspisivanje tendera za prodaju Geneksa i prodaja Naftne industrije Srbije“, rekao je Čanak. On je kazao da inače ne psuje, „ali da je jedino psovkama uspeo da se nametne u Beogradu, jer oni drugi jezik ne razumeju“.
Novinar Teofil Pančić ocenio je da je Vojvodina imala svoj identitet i juče, da ga ima danas i da će imati i sutra. Prema njegovim rečima, vojvođanski identitet nije sadržan samo u pitanju novca i pljačke Vojvodine, nego u činjenici da je Vojvodina politički, kulturni i istorijski entitet. Ocenio je da je vojvođanski identitet „ugrožen zbog naleta etnonacionalizma koji identitet svodi na etničku i versku pripadnost“.
Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji kritikovao je Radio-televiziju Vojvodine „zbog toga što premalo izveštava o specifičnostima ove pokrajine“. Prema njegovim rečima, ova medijska kuća više izveštava o zbivanjima iz svih drugih krajeva Srbije, sem iz Vojvodine.
Novinar Miloš Vasić rekao je „da je san srpskih nacionalista da u Srbiji ostanu samo Srbi“. „Međutim, ni to im neće biti dovoljno, pošto će i tada naći neprijatelje jer je za njih opasnije biti loš Srbin nego ne biti Srbin“, rekao je Vasić i ocenio da je nacionalizam „samoubilačka kategorija“.
Večerašnju tribinu orgnizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Fonda za otvoreno društvo Srbije.