Skip to main content

Vlast u Somboru optužila ministarstvo zbog poljoprivrednog zemljišta

Info 03. mar 2016.
2 min čitanja

Gradska uprava u Somboru optužila je danas Ministarstvo poljoprivrede kao jedino odgovorno za to što državno poljoprivredno zemljište u tom gradu još uvek nije izdato u zakup poljoprivrednicima.

Oko 300 poljoprivrednika održalo je nedavno protestnu šetnju u Somboru i tražilo da lokalna samouprava raspiše licitaciju za poljoprirvedno zemljište. Oni su upozorili da se zemlja u tom gradu obrađuje nelegalno, a pojedini poljoprivrednici već devet dana spavaju na njivama i sprečavaju uzurpatore da uđu u njive.

U saopštenju somborske lokalne samouprave se ističe da je Grad ispoštovao proceduru koja se zahteva kada se u zakup izdaje poljoprivredno zemljište u državnoj svojini i učinio sve da izađe u susret poljoprivrednim proizvođačima koji žive i izdržavaju svoje porodice od poljoprivrede.

“Kao i prethodnih godina, Program i projekat zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, koji je prethodno usvojila Skupština grada Sombora, prosleđen je na odobrenje Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ministarstvo je u oktobru 2015. godine dalo saglasnost na program korišćenja poljoprivrednog zemljšita čiji je sastavni deo i oglas za izdavanje poljoprivrednog zemljišta u zakup. Lokalne službe nadležne za poljoprivredu su započele proces izdavanja poljoprivrednog zemljišta u zakup stočarima, sa čime se saglasilo i ministarstvo”, objašnjava se u saopštenju Gradske uprave u Somboru.

U njemu se dodaje da su, u međuvremenu, u decembru prošle godine usvojene su i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i da je resorno ministarstvo 4. februara ove godine lokalnoj samoupravi dostavilo dopis da ne daje saglasnost na oglas za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup poljoprivrednim proizvođačima.

“Dakle, ministarstvo je osporilo oglas koji je odobrilo prilikom prihvatanja Programa korišćenja zemljišta”, dodaje se u saopštenju.

Osporavanjem oglasa, navodi se, ministarstvo je stopiralo gradske službe da dalje sprovode bilo kakve aktivnosti oko licitacije, što je prouzrokovalo proteste poljoprivrednika i sastanak ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i gradonačelnika Sombora Saše Todorovića.

“Sve što je dogovoreno na sastanku sa ministarkom Grad Sombor je realizovao. Na terenu je izvršena kontrola raspoloživog državnog poljoprivrednog zemljišta, a kontrolu su izvršili republički poljoprivredni inspektori, uz tehničku podršku nadležnih gradskih službi. Kontrola je vršena pre više od mesec dana, a republička inspekcija do sada nije dostavila nikakav zapisnik, niti bilo kakav drugi dokument o izvršenoj kontroli”, istakli su u Gradskoj upravi u Somboru.

U saopštenju se poručuje da lokalna samouprava ne može da preduzme ništa bez odluke ministarstva i da stanje nečinjenja donosi najviše štete poljoprivrednim proizvođačima.

U somborskoj lokalnoj samoupravi su upozorili da će se aktuelna situacija odraziti loše i na budžet lokalne samouprave, Vojvodine i budžet Srbije.

Zbog problema sa državnim poljoprivrednim zemljištem u Somboru za danas je najavljena i vanredna konferencija za novinare pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogaroškog.

(Autonomija)