Skip to main content

Vlada i poljoprivrednici postigli dogovor o ceni suncokreta

Info 16. авг 2022.
< 1 min čitanja

Poljoprivrednici, koji već osam dana protestuju širom Srbije, postigli su sa vladom Srbije dogovor o ceni suncokreta, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Kako je potvrdjeno RTS-u, prema finalnom dogovoru koji je parafirala vlada Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvodjačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Što se tiče goriva, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima a istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbedjen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Iz vlade Srbije rekli su za RTS da su zadovoljni uspešnim završetkom pregovora, kao i da su očekivali ovakav scenario s obzirom na to da je tokom jučerašnjeg sastanka postignut visok stepen saglasja.

Obe strane su naglasile da će ubuduće zajedno raditi na svim daljim koracima ka poboljšanju uslova rada poljoprivrednika u Srbiji i sigurni su da će uz stalnu komunikaciju i redovne sastanke situacije poput ove biti predupredjene.

Ratari već osam dana protestuju širom Srbije, a nakon jučerašnjih pregovora danas su nastavili blokade puteva u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Pančevu. Poljoprivrednici iz Šumadije krenuli su traktorima za Beograd.

Poljoprivrednici su na jučerašnjim razgovorima sa vladom postigli dogovor o premijama za mleko.

(Beta, Foto: Autonomija)