Skip to main content

Više ili manje Evrope?

Planeta 18. nov 2011.
2 min čitanja

Stav Britanaca, političari Evropske unije ocenjuju kao premalo konstruktivan. Današnjom posetom premijera Dejvida Kamerona Nemačkoj takav stav će možda biti donekle relativiziran. Na poslednjem samitu Evropske unije, britanski premijer Dejvid Kameron kritikovao je svoje kolege iz evro-zone zbog slabog kriznog menadžmenta.

Kritika je bila toliko oštra, da je francuski predsednik Nikola Sarkozi morao da popusti kragnu. Sarkozi je navodno odgovorio: Vi ste gospodine Kameron propustili dobru priliku da ćutite. Dakle, prevedeno: bolje bi Vam bilo da ne progovarate. Tako je izgleda bilo iza zatvorenih vrata u Briselu. Kasnije pred kamerama, Kameron je govorio o zajedničkoj odgovornosti i solidarnosti. Međutim, na pitanje da li je frustrirran što Velika Britanija nije aktivnije uključena u kriznom menadžmentu, Kameron je odgovorio:

„Ne, nisam frustriran, zato što ja ne pripadam evru i ne želim da mu se Velika Britanija priključi i mislim da je za britansku privredu tako najbolje.“

Pozicija Britanaca u Briselu trenutno je komplikovana

Sa jedne strane oni traže od evropskih zemalja sveobuhvatnije mere za suzbijanje dužničke krize. Međutim, kada se radi o prepuštanju nadležnosti Evropi, na primer u nadzoru državnog budžeta, onda ne žele ništa da čuju. Dejvid Kamerun ove sedmice je čak najavio da će krizu da iskoristi kako bi povratio nadležnosti od Brisela. I njegov ministar finansija Džordž Ozborn bio je jasan, poručivši da evropske zemlje sada moraju same sebi da pomognu. „Evro-zona bi trebalo svetu da pokaže da stoji iza svoje valute. Ne možemo da čekamo šta će se dogoditi u Atini ili Rimu. U Briselu mora da postoji napredak, jer, ako ga ne bude bilo, to će imati teške posledice za celokupnu evropsku privredu, a samim ti i za britansku.“

Nemački planovi o uvođenju poreza na finansijske transakcije Britanci vide kao napad na srce njihove privrede, tačnije rečeno: napad na moćni finansijski centar u Londonu, kojeg Britanci nastoje da odbrane. Vođa britanskih evro-skeptičara u Evropskom parlamentu – Najdžel Feridž smatra da je dominacija nemačke savezne vlade u rešavanju trenutne dužničke krize otišla predaleko.

„Živimo u Evropi kojom dominira Nemačka. Ideja evropskog projekta je u stvari bila da se upravo to spreči.“

Takve izjave, ako ništa drugo, jasno govore koliko se nemačke i britanske predstave o budućnosti Evrope u vremenu krize razmimoilaze.

(Deutsche Welle)