Skip to main content

Vijeće sigurnosti UN-a poziva na potpuno poštivanje prekida vatre u Gazi

Planeta 23. мај 2021.
< 1 min čitanja

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na “potpuno” poštivanje prekida vatre između Izraela i Hamasa u svojoj prvoj zajedničkoj deklaraciji od početka sukoba 10. maja.

“Članovi Vijeća sigurnosti pozdravili su objavu prekida vatre od 21. maja i priznali važnu ulogu Egipta” i drugih zemalja regije, dodaje se u tom dokumentu koji su Sjedinjene Američke Države potvrdile nakon povlačenja paragrafa o osudi nasilja, prenosi Hina.

Washington je do sada odbacio tri deklaracije kao i plan francuske rezolucije koji zahtijeva “trenutni prekid neprijateljstava” i poziva na “nesmetanu dostavu i podjelu humanitarne pomoći u cijeloj Gazi”.

“Vijeće sigurnosti poziva na potpuno poštivanje prekida vatre”, dodaje se u tekstu koji su predložile Kina, Norveška i Tunis u kojem se samo navodi da zemlje članice Vijeća “žale zbog civilnih žrtava uslijed nasilja”.

Oni su “naglasili trenutnu potrebu humanitarne pomoći palestinskom civilnom stanovništvu, posebno u Gazi i podržali su poziv generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa međunarodnoj zajednici na obnovu” palestinske enklave, dodaje se u tekstu.

Oni su na kraju naglasili da treba “hitno vratiti mir i potvrdili su važnost postizanja punog mira na principu regije s dvije demokratske države, Izraelom i Palestinom, koje žive jedna uz drugu, u miru sa sigurnim i priznatim granicama”.

(Al Jazeera)