Skip to main content

Veselinović: Obustaviti rizične postupke prilikom opraštanja sa patrijarhom

Info 21. nov 2020.
< 1 min čitanja

Predsednik „Pokreta za preokret“ (PZP) Janko Veselinović je ocenio da su Srpska pravoslavna crkva (SPC) i država dužni da obezbede zaštitu vernika koji se danas i sutra opraštaju od patrijarha Irineja, uz ocenu da je današnji odnos SPC i države bio „neodgovarajuć“.

Veselinović je u pisanoj izjavio upozorio da današnji postupci mogu da dovedu do „zdravstvenog ugrožavanja mnogih vernika, a nakon toga i ostalih građana“, i ocenio da se poštovanje patrijarhu može odati „dostojanstveno, bez ugrožavanja drugih“.

„Nenošenje maske u zatvorenom prostoru i celivanje kovčega s telom patrijarha ne može se pravdati nikakvim verskim razlozima. Osim toga to je rizično i kažnjivo ponašanje. Nema opravdanja da SPC ne zabrani ulazak u crkvu ljudima bez maske i da obezbede distanciranost tela upokojenog patrijarha na propisanu udaljenost od vernika, koji se opraštaju sa njim“, smatra Veselinović.

Naveo je da je opraštanje vernika od episkopa Amfilohija „dovelo do porasta broja obolelih u Crnoj Gori“, te je moguće da su se tada zarazili sada pokojni patrijarh i neki episkopi.

„Neodgovorno je da jedna tragedija u Srbiji izazive nove, pogotovo što je to moguće da se spreči“, ukazao je Veselinović.

(Beta)