Skip to main content

Venecuela: Maduro proglasio pobedu

Planeta 16. apr 2013.
2 min čitanja

Nacionalna izborna komisija objavila je Madurovu pobedu nad opozicionim liderom Enrikeom Kaprilesom, nekoliko sati posle zatvaranja biračkih mesta širom te južnoameričke zemlje. Maduro je osvojio nešto preko 50 odsto glasova, u poredjenju sa nešto preko 49 odsto koliko je osvojio Kapriles.

„Želimo takodje da saopštimo zemlji da smo razgovarali sa kandidatima. Mi ne saopštavamo rezultate ako bi još mogli da se izmene. Ovo su rezultati koji se neće izmeniti koje su gradjani Venecuele doneli u toku izbornog procesa.“

Vatromet je osvetlio nebo iznad ulica glavnog grada  Karakasa kada su se Madurovi sledbenici okupili da proslave izbor naslednika kojeg je imenovao sam Čaves.  Pedesetogodišnji bivši šofer autobusa i bivši ministar inostranih poslova, Maduro, rekao je  okupljenima da je to bila  „borba „ za nastavak Čavesove socijalističke politike.

„Živeo Čaves, živeo Čaves, živeo Čaves. Za večnu pobedu. Izadjimo na ulice da branimo ovu pobedu, da branimo trijumf, u miru i redu, kako bi slavili sa gradjanima i prisetili se da smo postupili u skladu sa željama komandanta. Čavesu – obećavam ti, obavili smo tvoju inauguraciju i ispunili obećanje o nezavisnoj i socijalističkoj domovini.“

Maduro je počeo kampanju dvocifrenim vodjstvom nad Kaprilesom, 40-godišnjim državnim guvernerom koji je sa 11 odsto razlike u glasovima izgubio od Čavesa na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Medjutim, vršilac dužnosti predsednika je u velikoj meri izgubio  podršku u danima pred izbore. Kapriles je optužio Madura i Čavesovu vladu da nisu učinili mnogo u cilju rešavanja ekonomskih problema Venecuele, nestašice hrane i visoke stope kriminala. Kapriles je odbio da prihvati rezultate. On je ocenio da je konačno prebrojavanje glasova nelegitimno i zatražio njihovo ponovno prebrojavanje.

„Želim da danas kažem vladinom kandidatu Maduru   gubitnik ste danas vi. Vi ste izgubili. Vi i vaša vlada. To kažem sa čvrstinom i transparentno. Nećemo priznati rezultate sve dok svaki glasački listić gradjana Venecuele ne bude prebrojan jedan po jedan. Zahtevamo da Nacionalni izborni savet otvori sve kutije i da svaki glas bude prebrojan.“

Čavez koji je preminuo prošlog meseca nakon dvogodišnje borbe sa rakom, bio je dogmatski nastrojeni socijalista prvi put izabran za predsednika 1998. On je medjutim razgnevio Sjedinjene Države i druge zemlje zbog nacionalizacije velikih kompanija i prijateljstva sa kubanskim liderom Fidelom Kastrom, iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i libijskim predsednikom Moamerom Gadafijem. Opozicija je Čaveza optuživala da je postao diktator, ali su ga mnogi siromašni Venecuelanci podržavali.

(VOA)