Skip to main content

Velika Britanija će izručiti Juliana Assangea SAD-u

Planeta 17. јун 2022.
2 min čitanja

"To je samo početak nove pravne bitke, žalićemo se kroz pravni sistem"

Ministrica unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel potpisala je nalog za izručenje Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi se suočio s optužbama za špijunažu, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

On sada ima rok od 14 dana da se žali na odluku, saopštilo je Ministarstvo. Nedugo nakon toga iz Wikileaksa je saopćeno da će se Assange žaliti na odluku.

„Danas nije kraj borbe. To je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz pravni sistem“, navodi se u saopćenju objavljenom na Twitteru Wikileaks-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije je u saopštenju navelo da „sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje gospodina Assangea bilo opresivno, nepravedno ili zloupotreba procesa.“

“Niti su otkrili da bi izručenje bilo nespojivo s njegovim ljudskim pravima, uključujući njegovo pravo na pravedno suđenje i slobodu izražavanja“, kao i da će „dok je u SAD prema njemu biti postupano na odgovarajući način, uključujući i prema njegovom zdravlju.“

Sjedinjene Države traže Assangea zbog objavljivanja povjerljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša dokumenata, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Njegov Wikileaks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku.

Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekšen zakon i ugroženi životi, dok Assange smatra da je slučaj politički motivisan.

Assange, koji poriče da je počinio bilo kakvo krivično djelo, nalazi se od 2019. u londonskom Belmarsh zatvoru. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbjegao izručenje u Švedsku gdje se suočavao sa optužbama za seksualne napade, što je on poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je također dodijelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno na Twitteru objavio da je Ekvador donio ‘suverenu odluku da povuče azil’ britanska policija je uhapsila osnivača WikiLeaksa.

Ako mu bude suđeno u Sjedinjenim Državama Assange bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od 175 godina zbog pribavljanja i objavljivanja tajnih dokumenata.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)