Skip to main content

Večeras u Novom Sadu tribina ‘Nepodobni’

Građani 06. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Zašto su novinari nepoželjni i vlasti i paorima? Kome smeta transparentnost prilikom pregovora sa vlastima?"

Nezavisno društvo novinara Vojvodine večeras u Novom Sadu organizuje tribinu „Nepodobni“.

Za svaku novu političku aferu koja stigne do javnosti, vlast u Srbiji nađe istog krivca kom će je pripisati – novinara koji ju je otkrio, poručuju iz NDNV.

„Konstantna kampanja targetiranja medija koji se kritički odnose prema režimu jedno je od najefektnijih mehanizama manipulacije i delotvorno skretanje pažnje sa sopstvenih nepočinstava. Rezultat ovakvog odnosa prema novinarima nerežimskih medija više nije samo onemogućavanje profesionalnog izveštavanja i rada, već direktno ugrožavanje njihove egzistencije, ali i bezbednosti“, navodi se u pozivu.

Dodaje se da su tokom nedavnih protesta paora, o kom su konstantno izvestavale isključivo medijske kuće u kojima ovakvi novinari rade, vlast novinare iskoristila kao sredstvo „ucene“, odbijajući pregovore u njihovom prisustvu.

„Ispostavilo se da su, u ključnom momentu, ovi novinari postali „nepodobni“ i za vlast, ali i za one sa čijih su protesta protiv te iste vlasti konstantno, danonoćno izveštavali. Zašto su novinari nepoželjni i vlasti i paorima? Može li se ograničiti pravo novinara da izveštavaju o temama od javnog interesa? Kome smeta transparentnost prilikom pregovora sa vlastima?

O ovim i drugim pitanjima govoriće Ksenija Pavkov, novinarka N1, Žarko Bogosavljević, novinar Radio 021 i Sanja Eker, novinarka Nova S, uz moderaciju novinarke Ane Lalić.

Tribina sa početkom u 19 časova održava se u postoru NDNV, na Spensu, ulaz 8 (kod zgrade suda).

(Autonomija)