Skip to main content

Večeras tribina Vojvođanskog kluba povodom 31. jula, rođendana Vojvodine

Autonomija 29. jul 2022.
2 min čitanja

Nevladina organizacija Vojvođanski klub organizovaće večeras tribinu povodom 31. jula, “rođendana Vojvodine”, u znak sećanja na taj datum iz 1945. godine, kada su izaslanici naroda Vojvodine formirali Autonomnu pokrajinu Vojvodinu u okviru Srbije i Jugoslavije.

Na tribini će govoriti predsednik Vojvođanskog kluba Lazar Lazić, istoričar Milivoj Bešlin i novinari Ana Lalić i Dinko Gruhonjić.

Nakon oslobođenja Jugoslavije od fašizma, 30. i 31. jula 1945 održana je Skupština izaslanika naroda Vojvodine – Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Jevreja – koja je na osnovama istorijskih, nacionalnih i drugih specifičnosti, donela odluku o konstituisanju Vojvodine u autonomnu pokrajinu.

“Vojvodina se voljom svojih naroda i to svih njenih naroda, konstituisala u autonomnu pokrajinu i kao takva ušla u sastav Srbije. Vojvodina je svojom voljom, dakle, unilateralno konstituisala autonomiju”, navodi se u saopštenju za javnost.

Vojvođanski klub je dodao da Ustav Srbije iz 2006. godine, osim što u Vojvodini ima krnji legitimitet jer nije dobio natpolovičnu većinu glasova na teritoriji pokrajine, ujedno i “nesumnjivi istorijski falsifikat”, jer iz njegovog sadržaja proizlazi da je Srbija konstituisala vojvođansku autonomiju.

“Ali, autonomija Vojvodine je istorijski fakat i starija je od Ustava Srbije, tačnije – od pet poslednjih republičkih ustava. Autonomija nam, dakle, nije oktroisana ili darovana – već je rezultat političkih odluka predstavnika svih naroda Vojvodine. Autonomija Vojvodine je autohtono formirana”, naveo je Vojvođanski klub.

Dodali su da su i danas, kao i ranije, na delu pokušaji da se Vojvodina kao istorijska činjenica i teritorijalno-politička jedinica, “obesmisli i ukine”.

Vojvođanski klub je ocenio da danas, kada jugoslovenske federacije nema, “fundamentalni i nepogrešivi lakmus” provere demokratske i evropske orijentacije u Srbiji je Vojvodina.

“Derogiranje i osporavanje autonomnih prava jedine preostale pokrajine, vrlo brzo se zakonomerno pretvorilo u redukciju demokratskih i građanskih prava i u ostatku Srbije. Zbog toga je autonomna Vojvodina poslednja linija odbrane demokratskog kursa i evropskog opredeljenja u Srbiji”, naveli su u saopštenju.

Na tribini će biti promovisan i zbornik naučnih radova “Identitetska pitanja u Vojvodini u svetlu predstojećeg popisa stanovništva” u izdanju Vojvođanskog kluba.

“Ove godine se u Srbiji organizuje popis stanovništva, koji će – treba se plašiti – pokazati poražavajuće rezultate u smislu demografije Vojvodine i njene multietničnosti i multikulturalnosti. Bezmalo 35 godina brutalne centralističke politke i etničkog inžinjeringa drastično su promenili sliku naše Vojvodine”, piše u saopštenju.

(Autonomija)