Skip to main content

Ustavni sud BiH odložio razmatranje apelacije Komšića i Džaferovića protiv Šmita

Jugoslavija 20. jan 2023.
2 min čitanja

"Postoje samo instucije BiH, termin zajedničke neustavan"

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je odlučio da će o amandmanima koje je visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo na Ustav i Izborni zakon BiH, razmatrati na nekoj od naredenih plenarnih sednica.

Apelaciju Ustavnom sudu da razmotri ustavnost nametnutih Šmitovih odluka ranije su podneli članovi Predsedništva BiH u prethodnom sazivu Željko Komšić (DF) i Šefik Džaferović (SDA).

Član Komšićevog kabineta Slaven Kovačević ocenio je da je odluka Ustavnog suda BiH trebalo da bude pozitivna, ali da sve ukazuje na, kako je naveo, “određene pritiske na sudije”.

“Sumnjamo da se ovde radi o različitim pritiscima, bilo da se radi o političkoj ili pravnoj prirodi. Ovo je jako jednostavna materija i čudno je da se Ustavni sud BiH ovako ponaša”, rekao je Kovačević za regionalnu N1 televiziju.

Ustavni sud BiH, dodao je Kovačević, može da se bavi i odlukama visokih predstavnika, što potvrđuje nekoliko ranijih odluka ovog suda.

U zahtevu za ocenu ustavnosti Komšić i Džaferović su naveli da u Šmitovoj odluci postoje diskriminatorske odredbe u odnosu na pipadnike “ostalih” naroda, jer se u rukovodstva Federacije BiH isključivo biraju pripadnici konstitutivnih naroda.

“Visoki predstavnik je svojom nametnutom odlukom zadržao ovo stanje koje je Ustavni sud proglasio neustavnim. Nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH je krivično delo”, pojasnio je Kovačević.

Postoje samo instucije BiH, termin zajedničke neustavan

Ustavni sud Bosne i Hercegovine doneo je odluku da termin “zajedničke institucije” BiH nije u skladu sa Ustavom i da postoje jedino “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ovakvu odluku Ustavni sud BiH, koji je protekla dva dana zasedao u Sarajevu, doneo je po apelaciji visokog funkcionera stranke “Narod i pravda” Denisa Zvizdića.

“Danas je Ustavni sud BiH prihvatio moju apelaciju i proglasio sintagmu ‘zajedničke institucije’ neustavnom. Ovo je istorijska odluka, jer je Ustavni sud trajno potvrdio da BiH po svom karakteru nije državna zajednica, već država sa svojim suverenitetom i istorijskim kontinuitetom“, napisao je Zvizdić na Tviteru.

Predsedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić ocenila je da Ustavnom sudu BiH “po nalogu političkog Sarajeva” smeta termin “zajedničke institucije”, dodavši da je čudi da ga nisu promenili u “sarajevske”.

Reagujući na odluku Ustavnog suda BiH da termin “zajedničke institucije”, koji koristi većina političara u RS kada govori o institucijama na državnom nivou, Vulić je zaključila da termin “zajedničke i zajedništvo uopšte može biti sporan samo onome ko misli da one trebaju biti centralne”.

“Biće samo ono što je Ustavom definisano”, kazala je Vulić, preneli su sarajevski mediji.

Ustavni sud je, između ostalog, naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promenio smisao člana tri Ustava BiH, koji propisuje postojanje isključivo “institucija Bosne i Hercegovine”.

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava, jer je osporenom odredbom zakona izmenio suštinu jasne ustavne odredbe Ustava BIH, navedeno je u odluci.

(Beta, foto: N1)