Skip to main content

Upravni sud doneo odluku – Tasovac prekršio zakon

Građani 15. avg 2017.
< 1 min čitanja

Upravni sud poništio je prošlogodišnju odluku tadašnjeg ministra za kulturu i informisanja Ivana Tasovca da portalu Južne vesti iz Niša dodeli manji iznos nego što je to odlučila konkursna komisija.

Ova presuda, donesena po tužbi Južnih vesti, praktično je potvrdila tvrdnje novinarskih i medijskih udruženja da je Tasovac tada, ignorišući predlog stručne komisije, i dodeljujući sredstva po svom nahođenju, prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima.

Ovom odlukom Tasovac je oštetio nerežimske medije – pored Južnih vesti, i agencije Betu i Fonet, dodeljujući im manje novaca nego što je predložila stručna komisija.

Suprotno odluci komisije, bez novca su, po odluci ministra, ostali projekti koje su predložili NUNS, Medija centar i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

„Mislim da je to moguće shvatiti jedino tako da oni koji imaju kritički intonirane stavove o medijskoj sceni u Srbiji, ne mogu računati na pomoć iz budžeta“, rekao je tada Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a.

Upravni sud doneo je presudu kojom se zbog povrede pravila postupka poništava deo prošlogodišnjeg Rešenja o raspodeli sredstava za internet medije Ministarstva kulture i informisanja kojim je portalu Južne vesti dodeljeno milion dinara.

Sud je Ministarstvu naložio da o tome ponovo odluči, kao i da Južnim vestima nadoknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26.290 dinara.

Južne vesti su u tužbi i podsetile na Zakon o javnom informisanju kojim je propisano da projekat ocenjuje stručna komisija.

Ministarstvo kulture i informisanja u odgovoru na tužbu osporilo je sve navode u tužbi. Presuda Upravnog suda je konačna.

(Autonomija)