Skip to main content

Univerzitet u Beogradu ponovo odlučuje o doktoratu Siniše Malog

Info 30. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Univerzitet je do sada dva puta donosio odluke da je doktorat plagiran, ali su te odluke padale na sudu iz proceduralnih razloga"

Pred državnim Univerzitetom u Beogradu pokrenut je novi postupak protiv ministra finansija Srbije Siniše Malog, zbog sumnje da je plagirao doktorsku disertaciju, objavio je beogradski list Danas 30. novembra.

Ovom odlukom se nastavlja višegodišnji postupak utvrđivanja da li je doktorat Siniše Malog plagijat.

Univerzitet je do sada dva puta donosio odluke da je doktorat plagiran, ali su te odluke padale na sudu iz proceduralnih razloga.

Novi postupak za utvrđivanje neakademskog ponašanja vodi Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta.

„Odbor za profesionalnu etiku je na sednici održanoj 17. novembra, a na osnovu urednog predloga rektora Univerziteta u Beogradu, doneo odluku o pokretanju postupka, koja će zajedno sa predlogom biti dostavljena protivnoj strani“, navedeno je u odgovoru Univerziteta za list Danas.

Dodaje se da će „odluka Odbora biti doneta u razumnom roku, uz poštovanje načela propisanih zakonom“.

Mali, istaknuti funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, u javnosti je demantovao navode o plagiranju doktorske disertacije koju je stekao 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu (FON) i žalio se na odluke Univerziteta.

Sumnje da je Mali plagirao doktorat pojavile su se u javnosti 2014. godine, a 2018. godine više od 330 profesora i akademskih radnika zatražilo je da Univerzitet pokrene postupak i utvrdi da li je u pitanju plagijat.

U odluci Univerziteta iz 2019. godine, navedeno je da je Odbor za profesionalnu etiku utvrdio neakademsko ponašanje Siniše Malog jer je u delu disertacije „doslovno preuzimao tekstove, odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora“.

Siniša Mali je od 2014. do 2018. bio gradonačelnik Beograda, a ministar u Vladi Srbije je od 2018. godine.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta)