Skip to main content

UNICEF traži sprečavanje dečjih brakova u Severnoj Makedoniji

Jugoslavija 08. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Osam procenata svih žena od 20 do 24 godine udalo se ili živelo u vanbračnoj zajednici pre 18. godine"

Predstavnica UNICEF-a u Skoplju Patricija Diđovani tražila je akciju da se spreče dečiji brakovi u Severnoj Makedoniji, koji su problem naročito za devojčice.

„Dečji brakovi lišavaju devojčice detinjstva i imaju štetne posledice po njihovo zdravlje i ekonomske izglede. Oni negativno utiču na razvoj, pristup školi i njihov ukupni kvalitet života“, rekla je ona.

„Iako se ta štetna praksa znatno smanjila u poslednjoj deceniji, dečji brakovi i dalje predstavljaju problem za devojčice u Severnoj Makedoniji. Osam procenata svih žena od 20 do 24 godine udalo se ili živelo u vanbračnoj zajednici pre 18. godine“, rekla je Diđovani povodom Međunarodnog dana žena.

Navela je da još više zabrinjava to što je 45 odsto Romkinja od 20 do 24 godine u Severnoj Makedoniji bilo udato ili u nekakvoj bračnoj vezi pre 18. godine, a 15 odsto žena i pre 15. godine.

Po rečima Diđovani, veća je verovatnoću da devojčice koje se udaju pre 18. godine postanu žrtve porodičnog nasilja i manje je verovatno da će se školovati, prerana udaja je povezana i s preranim rađanjem dece, uz povećan rizik od komplikacija trudnoće i porođaja.

Diđovani je podsetila da je Severna Makedonija usvojila Konvenciju UN o pravima deteta i dva fakultativna protokola i Konvenciju o eliminaciji svih oblika nasilja nad ženama, gde je dečji brak izričito zabranjen, a Istanbulska konvencija o nasilju nad ženama i nasilju u porodici zahteva od država da kriminalizuju prisilne i dečje brakove.

(Beta)