Skip to main content

UNESCO traži efikasniju regulaciju društvenih mreža

Planeta 23. феб 2023.
< 1 min čitanja

"To bi umanjilo rizike koje vidimo danas, sa kojima živimo danas, sa dezinformacijama i teorijama zavjere koje se šire brže nego istina“

Šefica UNESCO-a Audrey Azoulay traži da iz globalnog dijaloga proizađu legalna sredstva i principi odgovornosti za vlasnice društvenih mreža kako bi one djelovale u suzbijanju dezinformacija.

Generalna direktorica organizacije UNESCO, Audrey Azoulay pozvala je na globalni dijalog kako bi se našao način da se regulira postupanje kompanija koje su vlasnici društvenih mreža i ograničila njihova uloga u širenju dezinformacija, javlja AP.

Azoulay je govorila na međunarodnom skupu u Parizu posvećenom reguliranju društvenih mreža, kao što je Twitter, da bi internet bio sigurniji, a informacije zasnovane na činjenicama.

Dvodnevna konferencija pokušava postaviti smjernice koje bi pomogle regulatornim tijelima, vladama i kompanijama da se hvataju u koštac sa sadržajima koji podrivaju demokratiju i ljudska prava, a da istovremeno očuvaju slobodu izražavanja i osnaže pristup tačnim i uvjerljivim informacijama.

EU donijela propise

Azoulay je rekla agenciji AP da iz globalnog dijaloga trebaju proizaći legalna sredstva i principi odgovornosti za vlasnice društvenih mreža kako bi one djelovale za javno dobro.

„To bi umanjilo rizike koje vidimo danas, sa kojima živimo danas, sa dezinformacijama i teorijama zavjere koje se šire brže nego istina“, ukazala je.

Evropska unija je prošle godina donijela propis koji će natjerati velike tehnološke kompanije poput Alphabeta i Mete da striktnije reguliraju svoje platforme, kao što su Google, Facebook i Instagram, da bi se korisnici u Evropi zaštitili od govora mržnje, dezinformacija i štetnog sadržaja. Taj propis jedan je od tri značajna evropska propisa na čijoj je meti tehnološka industrija, podsjeća Beta.

(Al Jazeera, Beta, Foto: Pixabay)