Skip to main content

UN: Ukrajinski vojnici u ruskom zarobljeništvu mučeni elektrošokovima

Planeta 15. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Žrtve su opisale duboku patnju zbog gladi, usled čega su bili primorani da jedu crve, sapune, papire"

Ukrajinski vojnici mesecima su mučeni u ruskom zarobljeništvu, prema izveštaju Ujedinjenih nacija (UN) koje opisuje ekstremne razmere patnje.

Zlostavljanje je „užasno“, sistematsko i široko rasprostranjeno, saopštila je u Ženevi Istražna komisija UN-a za ljudska prava o Ukrajini.

Ratni zarobljenici redovno su teško premlaćivani i mučeni elektrošokovima, ponekad i po genitalijama, navodi se.

U izveštaju je bio opis čoveka kojem su u zatočeništvu slomljene trtična i ključna kost i zubi. Stručnjacima UN-a ispričao je i da su ga toliko tukli da je krvario iz anusa. U očaju, muškarac je pokušao da se ubije. Otkako je pušten, morao je na 36 operacija.

Ratni zarobljenici držani su između 9 i 15 meseci u Rusiji i na ukrajinskoj teritoriji, navodi se u izveštaju.

„Navodi žrtava otkrivaju nemilosrdno, brutalno postupanje kojim im je nanošena jaka bol i patnja tijekom gotovo celog trajanja pritvora, uz očito nepoštovanje ljudskog dostojanstva, koje je uzrokovalo dugotrajnu fizičku i psihičku traumu“, navodi se.

Žrtve su opisale duboku patnju zbog gladi, usled čega su bili primorani da jedu crve, sapune, papire i ostatke pseće hrane, što je izazvalo nagli pad telesne težine, navodi se u izveštaju.

Komisija je rekla da je mučenje koje su sprovodili pripadnici ruske vojske i zatvorski službenici ratni zločin.

Izveštaj takođe opisuje torturu i seksualne zločine nad ukrajinskim civilima. U jednom slučaju, 42-godišnju trudnicu i 17-godišnju devojku njenog sina silovala su dvojica ruskih vojnika.

Komisija je takođe kategorizovalo kontinuirano granatiranje civilnih zgrada i ubijanje civila u Ukrajini koje provodi ruska vojska kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

(N1/agencije/foto: Beta/AP)