Skip to main content

UN odobrio nove sankcije protiv Severne Koreje

Planeta 08. mar 2013.
< 1 min čitanja

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas izglasao oštre nove sankcije protiv Severne Koreje zbog nuklearne probe koju je izvela u februaru.

Glasanje najmoćnijeg tela Ujedinjenih nacija za rezoluciju koju su između ostalih predložile Kina, severnokorejski bliski saradnik, i SAD, šalje jaku poruku Severnoj Koreji da međunarodna zajednica osuđuje njene nuklearne probe i njeno ponovljeno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti.

Nove sankcije će otežati Severnoj Koreji da finansira svoje programe naoružanja i da za njih dobija materijal.

Članice Saveta bezbednosti izrazile su „najveću zabrinutost“ zbog poslednje severnokorejske nuklearne probe izvedene 12. februara, što je treća proba posle 2006. i 2009. godine.

Članice saveta su najavile da su spremne da preduzmu značajne dodatne mere ako Pjongjang pokuša novu atomsku probu ili novo lansiranje rakete.

Cilj novih sankcija je da se zaustave izvori finansiranja koje Pjongjang koristi za razvoj svojih vojnih ambicija. Pod nadzor se stavljaju severnokorejske diplomate i proširuje se spisak pojedinaca i firmi čija je imovina zamrznuta ili kojima je zabranjeno putovanje.

Određen je niz luksuznih proizvoda koje vođe komunističkog režima neće smeti da kupuju i naložena obavezna inspekcija sumnjivih pošiljki u Severnu Koreju ili iz nje.

Još pre nego što je SB UN usvojio ovu rezoluciju Severna Koreja je eskalirala svoje verbalne napade, optužila SAD da žele da otpočnu nuklearni rat i upozorila Vašington da će na SAD izvesti nuklearni udar iz predostrožnosti.

Zbog ranijeg lansiranja raketa i nuklearnih proba, Severnoj Koreji je od 2006. godine već nametnut niz međunarodnih sankcija.

(Slobodna Evropa)