Skip to main content

UN o prosvjedima u Iranu: Trebaju rješavati nezadovoljstvo ljudi, a ne koristiti silu

Planeta 18. okt 2022.
< 1 min čitanja

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava izrazio je danas u Ženevi duboku zabrinutost zbog nasilja iranskih sigurnosnih snaga prema prosvjednicima na ulicama iranskih gradova.

Izvješća govore da su 23 malodobne osobe ubijene, a mnoge druge su ozlijeđene. “Kontinuirana, nepotrebna i nerazmjerna uporaba sile prema prosvjednicima mora prestati”, rekla je glasnogovornica Ravina Shamdasani.

Upozorila je da iranske vlasti provode racije u školama i djecu koja su sudjelovala u prosvjedima odvode u “psihološke centre”, prema podacima iranskog ministarstva obrazovanja. To može upućivati da tu djecu odvode u centre za preodgoj.

UN-ov ured za ljudska prava poziva se nadalje na izvješća prema kojima je uhićeno najmanje 90 novinara, odvjetnika, umjetnika i boraca za ljudska prava.

U izvješćima se navodi da su uhićeni zlostavljani, mučeni i nemaju pristupa medicinskoj pomoći.

Glasnogovornica je podsjetila da je Islamska Država Iran potpisala konvencije o ljudskim pravima čime se obvezala štititi slobodu govora i pravo na mirne demonstracije.

“Pozivamo vlasti da ozbiljno pristupe problemu nezadovoljstva stanovništva umjesto da se koriste silom u gušenju prosvjeda”, rekla je Shamdasani.

Prosvjedi su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdinje Mahse Amini koju je ćudoredna policija privela zbog nepoštovanja strogog vjerskog kodeksa odijevanja i djevojka je umrla od posljedica batinanja, prema optužbama boraca za ljudska prava, no vlasti to negiraju.

(Hina)