Skip to main content

UN: Izraelski napadi na Gazu mogli bi biti ratni zločin

Planeta 27. maj 2021.
2 min čitanja

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele rekla je danas da bi izraelski napadi na pojas Gaze mogli biti ratni zločin, naglasivši da nije dobila dokaze da su zgrade koje su bile meta korišćene u vojne svrhe.

“Ako se ispostavi da su posledice po civile i civilne objekte nasumične i neproporcionalne, ti napadi bi mogli predstavljati ratni zločin”, rekla je Bačele na početku specijalnog sastanka Saveta za ljudska prava UN u Ženevi.

Taj savet danas raspravlja o pokretanju široke međunarodne istrage kršenja vezanih za najnoviji sukob Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze, ali i “sistematske” zloupotrebe na palestinskim teritorijama i u unutar Izraela.

Savetu UN za ljudska prava je predloženo da pozove na ispitivanje na nivou bez presedana zloupotreba i njihovih korena u decenijskom bliskoistočnom sukobu.

Nacrt rezolucije je predložila Organizacija islamske saradnje (OIS) i o tome se danas raspravlja na sastanku fokusiranom na eskalaciju nasilja između Izraelaca i Palestinaca tokom ovog meseca.

Sastanak 47 članova Saveta sazvao je Pakistan u ime OIS i Palestinske uprave.

Izraelska ambasadorka u UN u Ženevi Meirav Eilon Šahar je u sredu kritikovala i sastanak i nacrt rezolucije, rekavši da je jedina svrha da se “okrivi Izrael, zataškaju zločini Hamasa i da Palestinska uprava izbegne preuzimanje odgovornosti prema sopstvenom stanovništvu”.

Pre uspostavljanja prekida vatre u petak prošle nedelje u izraelskim udarima iz vazduha poginulo je 253 Palestinaca među njima 66 dece, a više od 1.900 ljudi je ranjeno tokom 11 dana sukoba od 10. maja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

U Izraelu je poginulo 12 ljudi, uključujući dvoje dece i jednog vojnika.

Nedavni sukob bio je četvrti rat između Izraela i Hamasa koji vlada pojasom Gaze od 2008. godine.

Počeo je raketiranjem Izraela iz Gaze u znak solidarnosti sa stotinama Palestinaca ranjenim u višednevnim skobima s izraelskom policijom ispred džamije Al Aksa i u jednom kvartu u istočnom Jerusalimu.

Palestinci su protestovali između ostalog zbog pretnje proterivanjem palestinskih porodica iz tog dela Jerusalima da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

“Ova eskalacija je direktno povezana za protestima i snažnim odgovorom izraelskih bezbednosnih snaga prvo u istočnom Jerusalimu, a onda širom okupirane palestinske teritorije”, rekla je Bačele.

Ona je naglasila da su raketni napadi Hamasa nasumični i ne prave razliku između vojnih i civilnih objekata i zato predstavljaju jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Za izraelske napade u Gazi rekla je da su u njima poginuli i ranjeni mnogi civili i pričinjena šteta velikih razmera na civilnoj imovini, a pomenula je vladine i stambene zgrade i kuće, međunarodne humanitarne organizacije, zdravstvene ustanove, kancelarije medija i puteve, naglasivši da i pored izraelskih tvrdnji da su mnoge od tih zgrada koristile oružane organizacije ili da su služile u vojne svrhe nisu viđeni nikakvi dokazi.

Visoka komesarka je takođe navela da je postavljanje vojne opreme u gusto naseljenim civilnim područjima i izvođenja napada odatle kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

“Nema sumnje da Izrael ima pravo da brani svoje stanovnike. Međutim, Palestinci takođe imaju prava. Ista prava”, rekla je Bačele.

Ona je pozvala izraelske vlasti da “odmah prekinu proces iseljavanja palestinskih porodica u skladu sa obavezama Izraela i na osnovu međunarodnog prava”.

(Beta, AFP)