Skip to main content

Umro Stiv Džobs, glavni čovek Epla

Planeta 06. окт 2011.
2 min čitanja

Stiv Džobs (Steve Jobs), osnivač kompanije Epl (Apple) i njen bivši glavni rukovodilac, preminuo je u 56. godini, saopšteno je rano jutros.

Džobs je izumeo i majstorski reklamirao sofisticirane „spravice“ koje su izmenile svakodnevicu – počev od kućnog računara (PC) preko ajpoda (iPod) do ajfona (iPhone).

Kompanija Epl je saopštila da je Džobs umro u sredu popodne, ali nije navela uzrok smrti. Međutim, stručnjaci smatraju da je preminuo od retkog oblika raka pankeasa koji mu se vratio.

Kako je saopšteno iz Epla, „Stivova briljantnost, strast i energija bili su izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i unapredile živote svih nas. Svet je neizmerno bolji zahvaljujući Stivu“.

Džobs se 2004. godine borio sa rakom a pre dve godine presađena mu je jetra pošto je uzeo odsustvo zbog zdravstvenih problema koji nisu bili objašnjeni. Odsustvo je uzeo i u januaru, treći put otkako su njegovi problemi sa zdravljem počeli, a šest meseci kasnije povukao se sa mesta glavnog rukovodioca Epla i tu funkciju je lično predao Timu Kuku (Tim Cook).

Vest o njegovoj smrti odjeknula je među običnim ljudima, pa je na primer firzer iz San Franciska Skot Robins (Scott Robbine) dojurio u lokalnu prodavnicu Eplovih proizvoda čim je čuo tužnu vest. „Za neke ljude to je kao da je umro Elvis Prisli (Presley) ili Džon Lenon (John Lennon) – to je velika promena u našem dobu. To je kraj jedne ere, kraj Epla kakvog smo poznavali. To kao da je kraj pronalazača“, rekao je Robins (34).

Ispred sedišta Epla u Kupertinu, tri zastave su u znak žalosti spuštene na pola koplja – zastava SAD, zastava savezne države Kalifornija i zastava Epla.

Vest o Džobsovoj smrti pojavila se dan pošto je kompanija predstavila svetu svoju najnoviju verziju ajfona.

Džobs je pokrenuo Epl u jednoj garaži u Silikonskoj dolini, 1976. godine zajedno sa prijateljem iz srednje škole. Deceniju kasnije je izašao iz firme, a 1997. godine se vratio da je spasi, i upravo od tada je Epl prerastao u najunosniju tehnološku firmu na svetu čija se tržišna vrednost procenjuje na 351 milijardu dolara. Gotovo sve to bogatstvo stvoreno je otkako se Džobs vratio.

Džobs je kultivisao i održavao Eplov kontrakulturni senzibilitet i politiku minimalističkog dizajna, i na tržište je stalno izbacivao nove senzacionalne produkte – čak i u vreme recesije iz poslednjih nekoliko godine, a uprkos svom sve slabijem zdravlju.

Ključno je doprineo da se kompjuter, od spravice koju vole opsednuti pojedinci pretvori u svakodnevnu potrepštinu modernog čoveka – i na poslu i kod kuće. Istovremeno, Džobs je sa ajpodom i ajfonom unapredio stvari u oblasti mobilne telefonije i muzičke industrije.

Verovatno je najznačajnije njegovo dostignuće ajpod, koji se pojavio 2001. godine pod marketinškim sloganom „Hiljadu pesama u vašem džepu“.

(Beta-AP)