Skip to main content

Umetnici u kampanji: Nisam u javnom interesu

Kultura 04. nov 2023.
2 min čitanja

Možda se prepoznajete i vi?

Umetnici okupljeni oko Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije pokreću kampanju „Nisam u javnom interesu“, nezadovoljni odnosom institucija i nadležnog Ministarstva kulture prema njihovom radu i kulturi uopšte.

Umetnici kažu da su se prepoznali u tome što im ministarstvo poručuje godinama i da su „odlučili to da prihvate“, a pozivaju i sve druge koji se osećaju slično da se priključe kampanji.

„Kad javne institucije na konkursima odbiju da podrže projekte za rad sa mladima, produkciju predstava ili izložbi, komisije u obrazloženju uvek navedu da odbijeni projekat nije u skladu s javnim interesom. Mi smo se konačno prepoznali. Možda se prepoznajete i vi?“, navela je NKSS.

Paviljon Cvijeta Zuzorić prokišnjava, nema grejanje, ULUS ostaje bez ugovora. „Jasno je da je to jer nije u javnom interesu. Možemo da pretpostavimo da postoje spremni investitori koji jesu“, navodi NKSS.

Ako slučajno radite u pošti ili znate nekoga ko radi, verovatno ste saznali da su u štrajku, „rešenje za štrajk je da im se obustavi isplata plata, jer nisu u javnom interesu. Privatne kompanije za slanje pošiljki možda ipak jesu“.

„Možda ste videli objavu Ministarstva kulture o tome da je Sajam još za vreme prošle vlasti izuzet od zaštite kao kompleks od javnog značaja. Odlično i ispravno. Pokazuje se stabilnost i decenijski kontinuitet stava svih vlasti da sajam nije u javnom interesu.“

„Samostalni umetnici ne mogu da ostvare socijalna prava zbog dugova koje nisu sami skrivili, jer nisu u javnom interesu. Popovi su u javnom interesu, pa su njima slični dugovi otpisani“, poručuje ova asocijacija.

Konkursi za kulturu i dalje nisu raspisani, jer kultura u prvoj polovini svake godine „nije u javnom interesu“, a posle kako ko. Doduše, sve vreme postoje diskreciona sredstva koja ministarka dodeljuje, ali na njih svakako ni ne pomišljamo jer nismo u javnom interesu, zaključuju umetnici.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije pozivaju zainteresovane u petak 10. novembra od 17 h u Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić na javni događaj “Nisam u javnom interesu”.

(N1, foto: NKSS)