Skip to main content

Umetnici iz Ukrajine otvorili izložbu ‘Iza ekrana’ u Beogradu

Kultura 12. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Ambasador Poljske Rafal Perl izjavio je na otvaranju izložbe da su Srbija, Poljska i Ukrajina oduvek bile centar promena i ideja"

U Beogradu je večeras otvorena izližba mladih umetnika sa istoka Ukrajine „Nevidderesh Gallery“ pod nazivom „Iza ekrana“.

Posetioci su imali prilike da u prostorijama KC Grada pogledaju izložbu organizovanu u okviru projekta „Po Prvi Put. Međunarodni kulturni forum“ koji realizuje Poljski institut u Beogradu.

Ambasador Poljske Rafal Perl izjavio je na otvaranju izložbe da su Srbija, Poljska i Ukrajina oduvek bile centar promena i ideja.

„Sada ove tri države imaju svaka svoj poseban glas i puno možemo čuti jedni od drugih“, rekao je Perl dodavši da ;rat u Ukrajini utiče na celu Evropu.

On je rekao da se Ukrajina bori za ključne vrednosti i da je štiti Evrope zbog čega je Poljska ponosna što može da joj bude podrška.

Ukrajinski ambasador Volodimir Tolčak izjavio je da zahvalan srpskim i poljskim prijateljima na podršci.

„Ono što se dešava u našoj državi može da se proširi svuda. Način na koji je svet odgovorio na pretnju je pravi primer ujedinjenosti“, izjavio je on.

Kustos izložbe Vitalik Kučinski izjavio je da dela koja su izložena svedoče o „hororima koje je Rusija učinila Ukrajini“ na umetnički a ne reportažni način.

„Horor sa kojim se ukrajinski narod suočava odlično pokazuje ova fotografija izložena u centru prostorije. Običan građanin koji sedi na stolici na sred ulice koja je potpuno razrušena i zuri u fotografiju (ruskog predesednika Vladimira) Putina koja je na stolici preko puta njega“, opisao je Kučinski.

(N1, foto: Pixabay)