Skip to main content

Uljarević: Mandić je faktički lider parlamentarne većine, ZBCG hoće što prije u Vladu

Jugoslavija 24. дец 2023.
3 min čitanja

"Potezi ove grupacije se u značajnom određuju u Beogradu i to će zavisiti od interesa Aleksandra Vučić"

Predsjednik Nove srpske demokratije i Skupštine Crne Gore Andrija Mandić već uveliko najavljuje rekonstrukciju Vlade i ulazak ZBCG u Vladu, a nije zaobišao ni da najavi izmjene Ustava u dijelu koji se tiče dvojnog državljanstva sa Srbijom. Uz ovo i brojne druge poruke koje javnost ima priliku da čuje u posljednje vrijeme, nameće se pitanje – da li je Mandić lider parlementarne većine i da li je on taj koji upravlja političkim procesima? Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević u razgovoru za CdM kaže da je Mandić faktički lider parlamentarne većine jer ima ključne poluge kontrole – kako one koje mu je sporazum omogućio, tako i one koje proizilaze iz činjenice da vrlo lako upravlja ostalim akterima iz te većine jer je kreirao kontekst u kojem se mnogi od njih plaše sukoba sa njim.

“Način djelovanja Mandića i njegove političke grupacije su vrli slični onom što smo već gledali tokom rada Vlade Zdravka Krivokapića, a to je da sada primarno pritiska PES koristeći očiglednu nehomogenost vrha PES-a. Gdje god može da ga ošteti u prosrpskom biračkom tijelu, to će raditi, direktno ili indirektno, kao na primjer najavom izmjene Ustava o dvojnom državljanstvu sa Srbijom ili kritikom na račun posjete ministra vanjskih poslova, Filipa Ivanovića, Hrvatskojl”, smatra Uljarević.

Na “političkom nišanu”

Uljarević podvlači da ni ostali akteri u ovoj Vladi nijesu izvan disciplinskog oka Mandića što njegovu poziciju čini vrlo jakom.

Dodaje da oni koji sada od njega u toj Vladi strijepe treba da se sjete i da su mu sve ovo što ima sad sami omogućili, pa za sve što im se desi od te grupacije prvenstveno neka sebe preispitaju.

Na pitanje da li Mandić svojim porukama najavljuje rekonstrukciju Vlade mnogo prije kraja 2024. godine, sagovornica CdM-a napominje da je dio potpisnika sporazuma u javnosti kreirao uvjerenje da će se rekonstrukcija desiti krajem 2024. godine, a u pokušaju da time kod prozapadnih aktera ograniče razmjere štete koju su pretrpjeli u dijelu svoje pozicije zbog koalicije sa ZBCG.

“U istom pravcu su išla i besmislena naglašavanja da ZBCG nije dio Vlade samo zato što trenutno nema članove Vlade, tj. ministre. Nesporno je da je ZBCG dio vladajuće većine, i u okviru toga ta koalicija nije dobila samo poziciju predsjednika Skupštine, koja je formalno i po Ustavu druga po značaju državnička funkcija u Crnoj Gori, nego značajno učestvuje u izvršnoj vlasti, uz jedinu razliku da je to sada i privremeeno na nivou koji nije ministarski”, smatra Uljarević.

Konačno, kako dodaje, u Sporazumu o formiranju Spajićeve Vlade, u dijelu koji se odnosi na rekonstrukciju jasno stoji da će se to izvršiti najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025. godinu, što znači, a to sam više puta naglašavala, da je to zapravo konačni rok a svakom ko čita taj dokument jasno je da rekonstrukcija može da se izvede ne za godinu nego za samo nekoliko mjeseci.

“Zato i Mandić i čitava politička grupacija, shodno svojim političkim ciljevima, nestrpljivo pokušavaju što prije ući u Vladu na ministarskom nivou kroz iniciranje brže primjene te odredbe sporazuma. Ipak, nezahvalno je tumačiti poteze ove grupacije jer se oni u značajnom određuju u Beogradu i to će zavisiti od interesa Aleksandra Vučića”, navodi ona.

Izvršna direktorica CGO jasno ukazuje da, ako NOVA i DNP uđu u vlast, PES i Demokrate će biti gubitnici, a ta Vlada može da potraje jer NOVA i DNP, u odnosu na ostale konstituente, imaju najviše političkog iskustva i vještine, što su pokazali i kroz slučaj Budve ili tehničke Vlade Dritana Abazovića, ali i mnoge druge.

Nije bilo medenog mjeseca

Na pitanje CdM-a da li smatra da već početkom sljedeće godine može doći do turbulentnih dešavanja unutar parlamentarne većine, Uljarević kaže da oni koji pažljivo i znalački prate dešavanja već mogu konstatovati da medenog mjeseca unutar parlamentarne većine gotovo da nije ni bilo, a pitanje je vremena kad će značajne pukotine i unutrašnja trvenja biti vidljivija i široj javnosti.

Veliki su tu apetiti mnogih aktera, i najčešće u potpunoj nesrazmjeri sa skromnim kapacitetima, uz želju da se što veći dijelovi sistema stave pod kontrolu kako bi se jačale partijske instrastrukture i trgovalo uticajem, a što je sve suprotno proklamovanim obećanjima o potrebnim reformskim zahvatima koji, kad se valjano sprovode, vode upravo razbijanju partijskih i vezanih monopola moći”, ističe sagovornica CdM-a.

Ona podvlači da je ova Vlada konstrukciono slaba kako zbog heterogenosti aktera, tako i zbog nejednakog političkog iskustva i snage tih aktera, kao i ugrađenog partijskog interesa kao osnove, a što je sve već prilično trese.

“Ali to ne znači da će se brzo i promijeniti, a može imati mučne efekte u kontekstu javnog interesa”, zaključuje Uljarević u razgovoru za CdM.

(CdM/foto: gradski.me)