Skip to main content

Uljarević: Izvjesno da će se SPC aktivnije uključiti u predsjedničke izbore

Jugoslavija 28. јан 2023.
2 min čitanja

Sasvim je izvjesno da će se Srpska pravoslavna crkva i aktivnije uključiti u predsjedničke izbore, a velika će borba biti među pobjednicima izbora iz avgusta 2020. godine ko će dobiti podršku SPC, koja ima daleko bolje razvijenu infrastrukturu nego svi oni zajedno, ocijenila je za Pobjedu izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ona je komentarisala izjavu mitropolita SPC Joanikija Mićovića koji je u utorak na Televiziji Adria govorio o predsjedničkim izborima. Mićović je ustvrdio da je vrijeme da aktuelni predsjednik države Milo Đukanović ode sa funkcije, a rekao je i da je „malo dvosmisleno“ šta znači odvojenost crkve i države.

„To bi trebalo da znači da se svako bavi svojim poslom iz svoje nadležnosti. Kako god okrenemo, bavimo se istim narodom. Građani koji se izjašnjavaju kao vjernici, jesu i građani. U tom smislu potrebna je saradnja“, ustvrdio je Mićović.

Uljarević je ukazala da se SPC u Crnoj Gori uvijek više bavila politikom, nego vjerom i religijom.

„I niko ko prati te tendencije nije toliko naivan da pomisli da će taj pristup biti promijenjen potpisivanjem Temeljnog ugovora, kojeg karakterišu kontroverze i u sadržaju i vremenskom pozicioniranju“, istakla je sagovornica Pobjede.

Podsjetila je i da je SPC prema nacionalnim strategijama Srbije viđena kao „jedina legalna prekogranična institucija Srbije koja ima pravo da vrši identitetski, politički, kulturni, duhovni i drugi uticaj i to je ključna uloga te organizacije“.

„Iako nije neočekivano, jeste neprimjereno, da mitropolit Joanikije ulazi u direktno komentarisanje izbornog procesa na način da navija za određeni ishod tog procesa. Mislim da je sasvim izvjesno da će se SPC i aktivnije uključiti u izbore, a velika će borba biti među pobjednicima izbora iz avgusta 2020. godine ko će dobiti podršku SPC, koja ima daleko bolje razvijenu infrastrukturu nego svi oni zajedno“, naglasila je Uljarević.

To može, dodala je, imati i značajan uticaj kako zbog te infrastrukture, tako i zbog činjenice da je SPC u mjerenjima povjerenja u institucije i organizacije ona kojoj se najviše vjeruje, dok su političke partije obično na začelju takve liste.

Nema sumnje i da će kandidat kojeg SPC bude podržala biti onaj koji je po volji i centrali u Beogradu, a vjerujem da se to neće ni skrivati, jer su stvari sada potpuno ogoljene i zna se odakle se strategija, a i taktika, uspostavlja“, kazala je Uljarević.

To je, ocijenila je, i bitna razlika u odnosu na period vladavine Amfilohija, koji je bio intelektualno superiorniji i autonomniji u odnosu na svoje okruženje unutar crkve.

„Pa su njegove izjave varirale od radikalnih do vrlo suptilnih ili čak prihvatljivih za dio onih koji se osjećaju nacionalno Crnogorcima, a i držao je sebe ipak iznad izbornih kampanja, iako je imao jasne političke stavove“, zaključila je Uljarević.

(Pobjeda, Foto: Antena M)