Skip to main content

Uljarević: Abazović svjesno urušava međunarodni ugled Crne Gore

Jugoslavija 09. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Demonstrirao je nepoštovanje zakona, procedura, institucija, dobrih praksi, međunarodnih partnera..."

U ovih 16 mjeseci Vlade Dritana Abazovića, od čega 13 u tehničkom mandatu, imali smo mnoštvo primjera u kojima je Abazović demonstrirao nepoštovanje zakona, procedura, institucija, dobrih praksi, međunarodnih partnera, kao i političkih saveznika, uz prateće najprizemnije etiketiranje svih kritičara i političkih oponenata“, kaže direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, nakon što je objavljeno da na zasijedanje Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku idu i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Dritan Abazović, kao i brojna delegacija.

„Biće teško apstrahovati, protokom vremena, najkarakterističnije i najgrublje ilustrativne izraze tog samovlašća i osionosti. No, vjerujem da će u te primjere zasigurno ući i način na koji je, u posljednjim danima svoje vladavine, kroz pokušaje pravljenja paralelnih zvaničnih delegacija za zasijedanje Generalne Skupštine UN-a nanosio štetu ugledu države Crne Gore. Jer, ovim se njegovim potezom dodatno urušava međunarodni ugled Crne Gore, koji je ionako nizak a čemu je on značajno doprinio neodgovornim odnosom prema ključnim međunarodnim partnerima“, kaže Uljarević za Antenu M.

Abazović, ukazuje direktorica CGO, ne gazi samo ranije uspostavljenu praksu između kabineta predsjednika i premijera koji se godišnje rotiraju u vođenju državnih delegacija za ovaj skup.

„On svjesno i direktno želi da potkopa poziciju predsjednika Jakova Milatovića, koji je, za razliku od njega, u punom mandatu i sa legitimitetom koji Abazović nema ni sada niti će ga sa ovim političkim pristupom ikad imati. Time potvrđuje i sopstveni imidž najnepouzdanijeg političkog saveznika akterima u Crnoj Gori, jer je spreman da svaku i dobru relaciju ili političko savezništvo žrtvuje zarad ličnih i partikularnih interesa.

Sve ovo i građanima i građankama dodatno gadi političku scenu i povjerenje u partije i donosioce odluka, a dio dokaza za to smo dobili i kroz rekordno nisku izlaznost na parlamentarnim izborima 11. juna“, zaključuju Daliborka Uljarević.

(Antena M)