Skip to main content

Ukrajinska tužiteljica objavila ime osumnjičenog za ubistva u Buči

Planeta 03. мај 2022.
< 1 min čitanja

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova objavila je ime prvog ruskog vojnika osumnjičenog za ubistvo civila u Buči, gradu u blizini Kijeva.

Venediktova je 2. maja rekla da je osumnjičeni zapovjednik jedinice Nacionalne garde Rusije Sergej Kolotsei.

“Tužitelji u Buči su utvrdili da je upravo ovaj vojnik ubio četiri nenaoružana muškarca u Buči 18. marta”, napisala je Venediktova na Facebooku, uključujući fotografiju osumnjičenog u objavi.

„Također je mučio još jednog civila 29. marta, prisiljavajući ga da prizna diverzantske aktivnosti protiv ruskih vojnika.“

Prema njenim riječima, natjerao je civila u podrum, gdje ga je tukao šakama, jurišnom puškom i drškom noža.

“Čovjek je potom odveden na mjesto pogubljenja gdje je prošao kroz lažno pogubljenje dok mu je pištoljem pucano blizu uha”, rekla je. „Posebno užasna vrsta ponižavanja i zastrašivanja žrtve bilo je tjeranje da njuši mrtvo ljudsko tijelo.“

Kolotsei je službeno obaviješten da je osumnjičen, rekla je Venediktova. Međutim, u njenoj objavi na Facebooku ne navodi se da je podignuta formalna optužnica.

Venediktova je prošle sedmice identificirala 10 vojnika 64. mehanizirane pješačke brigade ruskih oružanih snaga, rekavši da su osumnjičeni za „okrutnost prema civilima i druge ratne zločine“, dodajući da ukrajinski istražitelji nastavljaju prikupljati dokaze.

Također je tada rekla da su u toku istrage kako bi se otkrilo da li je deset Rusa sudjelovalo u ubistvu civila u Buči.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)