Skip to main content

Ujedinjeni protiv kovida traže uvođenje obavezne vakcinacije lekara

Info 13. avg 2021.
2 min čitanja

Udruženje lekara “Ujedinjeni protiv kovida” (UPK) tražilo je danas od Kriznog štaba za suzbijanje epidemije kovida-19 da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i da se na vreme pripremi “modalitet školskih ustanova”.

U otvorenom pismu Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i Institutu “Batut”, udruženje je navelo da zbog pet odsto pozitivnih u odnosu na testirane, Krizni štab treba da reaguje pravovremeno.

“Da se uvede obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika kao njihova profesionalna i moralna obaveza, kao i još nekih kategorija zaposlenih u direktnom kontaktu sa velikim brojem ljudi (recimo, određenih sektora kao što su prosveta, policija, vojska, javne službe, ugostiteljstvo itd.). S obzirom na to da se bliži početak školske godine, apelujemo da se modalitet i sadržaj nastave ustanove i pripreme na vreme i da se omogući nastava uživo uz sprovođenje najstrožih protivepidemijskih mera, u šta uključujemo i obaveznu vakcinaciju prosvetnih radnika, te da se isti suoče sa posledicama svoje neodlučnosti u pogledu vakcinalne zaštite”, navode u otvorenom pismu objavljenom na njihovom sajtu.

Dodali su da ne podržavaju razdvajanje dece na vakcinisane i nevakcinisane, ali su apelovali da se omogući da se deca starosti preko 12 godina vakcinišu na lični zahtev roditelja.

Oni su zatražili i da zdravstvene vlasti hitno osmisle i sprovedu strategiju za poboljšanje odziva za vakcinaciju. Predložili su da se stanovništvo edukuje o korona virusu i o važnosti vakcinacije, sa posebnim akcentom na mlade – organizovanjem obaveznih seminara/webinara za zaposlene u različitim sektorima, posebno ako zaposleni dolaze u kontakt sa puno ljudi, kao i uvođenjem obavezne vakcinacije za prisustvo različitim događajima.

Udruženje je tražilo da se osmisli organizacija zdravstvenih ustanova na način da se ne ugrožava ne-kovid nega, “koja je dokazano pretrpela veliki udar u prethodnom periodu”, po modelu uključivanja privatne prakse u dijagnostiku i lečenje ne-kovid pacijenata.

“Da se Krizni štab isprsi i preuzme odgovornost za predstojeći epidemijski talas, kad je već preuzeo funkciju Republičke komisije za zarazne bolesti, što se postiže poštovanjem naučnih saznanja, a ne trulim kompromisima. Da Krizni štab savesno razmotri predloge Stručnog komiteta za imunizaciju i da taksativno obavesti javnost koji predlozi mogu a koji ne mogu (i zašto ne mogu) da se ostvare”, naveli su u otvorenom pismu.

(Beta)