Skip to main content

Ujedinjena opozicija predstavila plan za Novi Sad nakon izbora

Vojvodina 16. мај 2024.
2 min čitanja

"Mi smo za povratak kulture dijaloga i za pristojnost u Novom Sadu, za lečenje agresije i besa"

Koalicija 12 opozicionih stranaka i pokreta koji nastupaju na listi „Udruženi za slobodan Novi Sad“ danas je na prvom predizbornom skupu u centru grada pozvala građane da izađu na izbore i da sklone vlast koju prethodnih 12 godina karakterišu samopromocija i besomučno betoniranje.

Skup je započeo Petar Holik iz Građanskog pokreta Bravo koji je poručio da Šodroš mora da bude zelena oaza, da bi se građanima obratili brojni kandidati za odbornike, iznoseći planove za postizborni period. Između ostalog, mogle su se čuti ideje za rešavanje saobraćajnih i infrastrukturnih problema, kao i planovi za zdravstvo, kulturu, socijalna i brojna druga pitanja.

Tako se moglo čuti da će se graditi depo parkinzi, centralni prečistač, da će se ulagati u nadzemni i podzemni šinski saobraćaj, veletržncu, a istaknuta je i ideja po kojoj bi investitori imali obavezu da za svaki stan posade po jedno drvo.

Kandidati za odbornike sa liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“, foto: Autonomija

Prvi na listi, predsednik novosadskog odbora Novog DSS-a Miloš Tubić, između ostalog, poručio je da će nova vlast usvojiti novi Generalni urbanistički plan, kao i da će umesto „Novog Sada na vodi“ biti izgrađen centralni park sa marinom.

„Sve opozicione stranke udružile su se u jednu kolonu, u kolonu slobode, kolonu bez straha, pobedničku kolonu, i levi i desni i monarhisti i komunisti“, poručio je Tubić.

Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke naveo je da je zdravlje prioritet broj jedan, zbog čega će ova lista raditi na tome da Novi Sad konačno dobije Gradsku bolnicu, kao i da će se boriti za to da decu više ne lečimo sms-ovima.

„Lokalna vlast ima samo jedan zadatak – da poboljša kvalitet života u gradu, a već 12 godina smo svedoci da ova vlast radi suprotno interesima grada Novog Sada i njegovih građana. U svim segmentima ona nije položila ispit“, poručio je Krstonošić.

Jedan od nosilaca liste, predsednik novosadskog odbora Stranke slobode i pravde Vladimir Vrsajkov, podsetio je da je u aprilu cela Srbija čula za njega kada je pretučen tokom stranačke akcije u Kaću, kada su „batinaši iz SNS-a pokazali kako izgleda izborna kampanja u njihovoj izvedbi“.

„Mi smo za povratak kulture dijaloga i za pristojnost u Novom Sadu, za lečenje agresije i besa koje su ti ljudi doneli u naš grad. Mi smo za slobodu Novog Sada“, zaključio je Vrsajkov.

Poručio je i da će se koalicija zalagati za decentralizaciju zdravstva, a upozorio je i da je u državnim ustanovama sve manje medicinara, ne samo zbog para već „zbog nesposobnosti i korupcije SNS rukovodilaca“.

Maja Mrnuštik, predsednica novosadskog odbora LSV-Vojvođani istakla je da će se ova koalicija boriti za bolje usluge za stare i osobe sa invaliditetom, kao iza to da niko ne bude bez doma.

„Mi smo građani, a ne podanici, 2. juna idemo slobodno, dostojanstveno, ponosno, uzdignute glave, zaokružimo broj 11. i pokažemo im gde im je mesto. Ovo je naš grad“, poručila je Mrnuštik.

U više navrata govornici su isticali da je u pitanju najveća koalicija u Srbiji i da je jedino u Novom Sadu cela opozicija stala u jednu kolonu, uz ocenu da to zapravo i jeste Novi Sad – saradnja i dijalog uprkos razlikama.

D. Stupar (foto: Autonomija)