Skip to main content

Udružili se PSG i Vojvođanski kulturni klub Vasa Stajić

Vojvodina 28. мај 2021.
2 min čitanja

Pokret slobodnih građana i nevladina organizacija Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić” iz Novog Sada udružili su se danas, a predsednik PSG-a Pavle Grbović rekao je da su se udružili oko vrednosti slobode, demokratije, građanskog društva, participativne demokratije i emancipatorske politike.

“Svi se davimo u antipolitici koja je zavladala političkom scenom”, rekao je Grbović prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji.

Dodao je da su zajedno radili zajedno na dokumentu o decentralizaciji Srbije, za koju je kazao da je nužna pretpostavka da se stvori šansa da se Srbija razvija ravnomerno u svim svojim delovima.

“Danas imamo situaciju da razvoj svih krajeva zemlje zavisi samo od toga da li iz tog mesta dolazi neki ministar, da li u tom mestu živi njegov kum, da li je tu rođen neki njegov rođak, i u zavisnosti od toga se negde ulaže ili ne ulaže. Ostali krajevi ostaju opustošeni i tako živimo već dvadeset godina”, ocenio je Grbović

Dodao je da tema zajedničkog rada neće biti samo kako uspostaviti bolju autonomiju Vojvodine, već i kako taj model “preslikati” i na celu Srbiju.

“Vojvodina je odličan primer, i pozitivan i negativan: s jedne strane Vojvodina je primer kako je nekada jedna autonomija mogla uspešno da funkcioniše i kakve je to efekte imalo na život ljudi, na ekonomiju, na poštovanje različitosti nacija koje tamo žive. S druge strane, danas je ona primer kako se uspešna ideja decentralizacije može upropastiti”, rekao je Grbović.

Predsednik VKK “Vasa Stajić” Miroslav Ilić rekao je da je sporazum formalizacija zajedničkog rada u prethodnim mesecima na dokumentu o decentralizaciji Srbije, za koju je rekao da je više nego neophodna.

“Pogubna centralizacija dovela je do toga da su opustošeni čitavi krajevi Srbije. Vojvodina, koja je nekad bila motor razvoja čitave Jugoslavije, zadnjih godina je potpuno neprepoznatljiva. Formalne funkcije njenih čelnika su fasada iza koje se kriju stranački funkcioneri koji ne mogu da urade ništa bez odluke centralne vlasti, odnosno malog kruga ljudi okupljenog oko predsednika”, ocenio je Ilić.

(Autonomija)