Skip to main content

Udruženja žrtava traže da se 9. januar u RS-u proglasi danom žalosti

Jugoslavija 08. jan 2024.
2 min čitanja

"Zahtjev je dostavljen članovima PIC-a, visokom predstavniku u BiH, predsjedniku RS-a i predsjedniku NSRS-a"

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” i “Žene Podrinja” zahtijevaju da se 9. januar u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska proglasi danom žalosti i da se tog dana oda počast žrtvama ubijenim u udruženom zločinačkom poduhvatu, prenosi Fena.

Iz Udruženja podsjećaju da je Tribunal u Hagu pravosnažnim presudama jasno i nedvosmisleno utvrdio da je početkom 1992. godine, dok su trajali međunarodni pregovori kojima se pokušavalo riješiti pitanje statusa Bosne i Hercegovine, rukovodstvo bosanskih Srba provelo svoj tajni plan da teritorije koje su smatrali svojima odvoje od postojećih struktura SR BiH i stvore zasebnu državu bosanskih Srba.

“Skupština takozvane Srpske Republike BiH proglasila je 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će 12. augusta 1992. biti preimenovana u Republiku Srpsku, i na toj osnovi do novembra 1995. godine postojao je zajednički plan da se činjenjem zločina, bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone sa teritorija na koje su bosanski Srbi polagali pravo”, dodaje se u saopćenju.

Počast žrtvama

“Zajednički zločinački cilj je dijelilo više političko, vojno i policijsko rukovodstvo u Srbiji, SAO Krajini, SAO Slavoniji, Baranji, Zapadnom Sremu i Republici Srpskoj, sa ključnim članovima, između ostalih i koji su varirali ovisno o području i vremenu izvršenja zločina, a to su: Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić Badža, Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Željko Ražnatović Arkan”, podsjećaju iz Udruženja.

S tim u vezi, traže od članova PIC-a, visokog predstavnika Christiana Schmidta, te predsjednika RS-a i predsjednika Narodne skupštine RS-a, da se 9. januar proglasi danom žalosti u RS-u.

Također traže da se svakog 9. januara oda počast žrtvama zločinačkog poduhvata koji su između ostalog predvodili i prethodnici na funkcijama predsjednika RS-a i predsjednika NSRS-a, osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik.

(Al Jazeera, foto: Beta)