Skip to main content

Udruženja žrtava genocida: Nezaštićeni i izloženi brutalnim napadima

Jugoslavija 14. јул 2023.
2 min čitanja

"Oni koji su odgovorni za višestruki udruženi zločinački poduhvat i genocid žele represijom i silom zauvijek ugasiti glas žrtava"

Divljanje i hapšenje Mirsada Omerovića od MUP-a RS u danima obilježavanja genocida u Srebrenici po ko zna koji put pokazalo da su žrtve još uvijek nezaštićene i kontinuirano izložene brutalnim napadima iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, navode udruženja žrtava genocida.

U zajedničkom saopćenju za javnost, koje potpisuju Udruženje “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje Žrtava i Svjedoka Genocida, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice, ističu da se glas žrtava želi zauvijek ugasiti represijom i silom od onih koji su odgovorni za višestruki udruženi zločinački poduhvat i genocid.

“Bosanska politika konačno mora pokrenuti sve državne i političke mehanizme da nas zaštiti. Posljednji nastup člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je jasno i precizno ukazao na najopasniju strategiju iz manjeg bh. entiteta – napada na žrtve i jasno i glasno prokazao one koji stoje iza navedene strategije i koji štite zločince i negiraju genocid, je politički i državni putokaz za sve u BiH”, navodi se u saopćenju.

‘Zaštita ratnih zločinaca i negatora genocida’

Dodaje se da djelovanje Denisa Bećirovića, stavovi i istrajnost u zaštiti univerzalnih vrijednosti, žrtava i sudski utvrđene istine, treba biti primjer i uzor svima onima koji obnašaju vlast u BiH.

“Pozivamo sve probosanske snage da se uključe u zaštitu univerzalnih vrijednosti i nas žrtava i pruže podršku Denisu Bećiroviću, a ne nikako da budu pasivni ili da iz bilo kojih razloga otežavaju našu borbu u progonu ratnih zločinaca i negatora, zbog čega smo stalna meta zločinaca i njihovih zaštitnika”, ističe se saopćenju.

“Jedan od glavnih razloga napada na nas je pasivnost i politička podrška zločincima i negatorima koja dolazi i iz pravosudnih struktura BiH na čelu sa Tužilaštvom BiH koje i dan danas ne rješava predmete A kategorije i štiti ratne zločince”, dodaju.

Također pozivaju visokog predstavnika da zbog negiranja genocida i podrške ratnim zločincima smjeni Milorada Dodika, Lidiju Bradaru i Sanju Vlaisavljević.

(Anadolija)