Skip to main content

Udruženja penzionera u pismu Vučiću: Verujemo samo novčaniku i frižideru

Građani 27. јул 2023.
2 min čitanja

Traže i dogovor o načinu i rokovima vraćanja 840 miliona evra, koliko je ukupno država uzela od penzionera za stabilizaciju budžeta

Jedini parametar kojem penzioneri veruju jesu novčanik i frižider, koji ne samo da negiraju tvrdnje vlasti kako nikada nismo živeli bolje, već svedoče da je život većine najstarijih građana Srbije sve teži, poručila su sindikalna udruženja penzionera u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić.

U zajedničkom saopštenju Udruženja sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije “Nezavisnost” podsećaju šefa države i premijerku da su proživeli mnogo teških godina i dodatno podneli veliku žrtvu pomogavši državi da stabilizuje budžet 2014-2018. godine, a da je poslednje dve godine očito dramatično osiromašenje penzionerske populacije.

To je posledica stalnih poskupljenja prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova, zbog čega se čak oko million najstarijih našlo na rubu fizičkog opstanka, upozoravaju sindikati penzionera.

U dopisu, upućenom predsedniku države i predsednici Vlade Srbije, penzionerska udruženja naglašavaju da penzije do kraja 2025. godine ne bi smele biti niže od 50 odsto prosečne zarade u Srbiji do kraja te godine, što bi podrazumevalo nešto veći rast penzija od projektovanog.

Ona traže i dogovor o načinu i rokovima vraćanja 840 miliona evra, koliko je ukupno država uzela od penzionera za stabilizaciju budžeta.

Takođe, traže i ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju za one koji su, po sili zakona, morali pre 65 godina života da napuste posao.

Penzioneri od vlasti očekuju da obezbedi više državnih domova za negu i čuvanje starih, jer su privatni preskupi i nesigurni, ali i dnevnih boravaka u svakoj opštini, sa stručnim osobama, kojima porodice mogu da poveriti svoje najstarije dok su na poslu.

Penzionerima je, kako naglašavaju, potreban i nacionalni savet za stare, koji bi se bavio isključivo penzionerima i starima, jer oni predstavljaju „trećinu stanovništva, koja izdržava bar još toliko građana Republlike Srbije”.

Takođe, u svakoj opštini su potrebni gerontolozi i socijalni radnici koji će da znaju kako žive stari. To ne mogu biti centri za socijalni rad, jer se oni bave mnogim drugim problemima.

“Potrebna je institucija na svakoj opštini, posebno u unutrašnjosti i selima, koja će da ima na popisu svakog građanina Srbije kada napuni 65 godine života i ispuni zakonski uslov za odlazak u penziju. Institucija koja će da se brine o svakom od nas“, navode u zajedničkom saopštenju sindikati penzionera.

„Ako mogu da nas nađu kad treba da nam šalju pisma zahvalnosti, glasačke listiće, mogu nas naći da vide da li smo živi, relativno zdravi i šta nam treba”, poručuju penzioneri šefu države i premijerki, zahtevajući hitan sastanak.

(FoNet, Foto. Pixabay)