Skip to main content

U Turskoj usvojen zakon kojim se uvodi zatvor za dezinformacije

Planeta 13. okt 2022.
< 1 min čitanja

Turski parlament usvojio je danas zakon sa navodnim ciljem borbe protiv lažnih vesti i dezinformacija, a u kritikovanom članu 29 predvidja se kazna zatvora za širenje dezinformacija.

Najkontroverznija odredba, član 29, predviđa kaznu do tri godine zatvora za širenje informacija koje su “suprotne istini” o bezbednosti Turske, javnom redu i zdravlju koje navodno imaju svrhu da izazovu zabrinutost i paniku u javnosti.

Opozicija je saopštila da ovaj član ima za cilj da ućutka kritičare vlade uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora zakazanih za jun. Kritičari upozoravaju da bi korisnici društvenih mreža mogli biti pritvoreni ukoliko dele sadržaj koji vlada smatra lažnim.
“Oni koji kažu ‘Imamo siromaštvo’ otići će u zatvor. Oni koji kažu ‘Imamo korupciju’, otići će u zatvor”, rekao je Engin Altaj, poslanik iz glavne opozicione Republikanske narodne partije.

Zakon od 40 članova odobren je glasovima vladajuće stranke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Partije pravde i razvoja i njenih saveznika, koji zajedno imaju većinu u parlamentu.

Glasanje je usledilo nakon burnih sednica u parlamentu, na kojima su opozicioni poslanici ometali debatu i osudjivali, kako navode, zakon o cenzuri.

Erdogan se zalagao za zakon, rekavši da su lažne vesti i rastući “digitalni fašizam” pretnje nacionalnoj i globalnoj bezbednosti.

(Beta, Foto: Pixabay)