Skip to main content

U sredu tribina o ukidanju vojvođanske autonomije i savremenom populizmu

Građani 26. apr 2022.
< 1 min čitanja

Tribina pod nazivom “Vruće vojvođansko leto 1988” biće održana sutra u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, a organizator je i Vojvođanski klub.0

Na tribini će govoriti profesor Sergej Flere iz Maribora, Aleksandar Miletić sa Instituta za noviju istoriju Srbije, kao i Živan Marelj, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Vojvodine, dok će tribinu moderirati novinar Denis Kolundžija, naveli su organizatori.

Dodaje se da je neposredni povod za organizovanje tribine istraživanje profesora Flerea.  

U sažetku svoga istraživanja, profesor Flere navodi da je “Antibirokratska revolucija” iz leta i rane jeseni 1988. godine “imala sve crte savremenog populizma”.

“Raspadu Jugoslavije, između ostalih, prethodilo je svrgavanje vojvođanskog autonomističkog rukovodstva oktobra 1988. godine. Niz mitinga širom Vojvodine na leto 1988. nazvan je antibirokratskom revolucijom. Vojvođanskom rukovodstvu se najviše prigovaralo da ‘nemaju razumevanja za kosovske Srbe’”, podsetio je Flere.

Dodao je da su, pored medija, pojedini viđeniji intelektualci, kao i samo političko vođstvo Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem i politička policija imale važne uloge u “događanju naroda”.

“Cilj je bio da se ostvari projekat ‘jedinstvena Srbija’, kroz ukidanje autonomije Vojvodine i Kosova. Jesu li Vojvođani stremili da zbace svoju vladu? Da li je Milošević  bio prethodnik savremenog populizma?”, naveo je Flere u istraživanju.  

Tribina počinje u sredu u 18 sati, u prostorijama NDNV Media Hub-a, na Spensu.

(Autonomija)