Skip to main content

U Srbiji najviše diskriminisani Romi

Građani 15. mar 2023.
< 1 min čitanja

Najviše pritužbi podneto je zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, i u postupku zapošljavanja ili na poslu

Najveći broj pritužbi građana tokom 2022. godine podnetih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosio se na diskriminaciju po osnovu nacionalne pripadnosti, starosnog doba, zdravstvenog stanja, invaliditeta, pola, a najveći broj podnet je zbog diskriminacije Roma, saopšteno je iz kancelarije Poverenika.

Među pritužbama po osnovu nacionalne pripadnosti najveći broj podnet je zbog diskriminacije romske nacionalne manjine (87,7 odsto), „što ukazuje na preovlađujuće stavove, socijalnu distancu, stereotipe i predrasude sa kojima se Romi i Romkinje suočavaju“.

Najviše pritužbi podneto je zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, i u postupku zapošljavanja ili na poslu.

U odnosu na prethodne godine, povećan je i broj pritužbi zbog diskriminatornog govora u javnom prostoru, na društvenim mrežama i u medijima.

Povereniku se tokom godine obratilo 3.300 građana koji su očekivali pomoć i podršku u ostvarivanju različiti prava i usluga, a postupak je vođen u 1.879 predmeta.

Poverenik je uputio 412 preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije, a po preporukama se postupilo u 88,4 odsto slučajeva.

Diskriminacija Roma u Srbiji aktuelizovana je nakon izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da je „integracija Roma u normalan život nemoguća ukoliko oni to sami ne žele“ i da većina nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer, kako je rekao, skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu i uznemiravaju građane…

Romska partija je podnela krivičnu prijavu protiv Šapića zbog ovoga.

Šapić je, međutim, ostao pri stavu da ništa pogrešno nije rekao.

(FoNet, Foto: Pixabay)