Skip to main content

U SAD strah od novih napada

Planeta 09. sep 2011.
2 min čitanja

Uoči godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington, 11. septembra 2001. godine, američki zvaničnici istražuju verodostojnu terorističku pretnju. Američki predsednik Barak Obama obavešten je o pretnji, koja se odnosi na Vašington ili Njujork, javio je „Foks njuz“.

Sve američke tajne službe proveravaju najnoviju dojavu o pretnji terorističkim napadom na tlu SAD, koja je stigla iz Pakistana, dok političari građane pozivaju da ostanu mirni, ali oprezni.

NBC je preneo da se sada razmatra da li da se u SAD podigne nivo uzbune, prenele su agencije. Najpreciznije je reći da se radi o konkretnoj, uverljivoj, ali nepotvrđenoj informaciji o pretnji, navodi se u saopštenju Meta Čendlera, portparola sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

Kao i uvek pre značajnih datuma, poput godišnjice 11. septembra, nesumnjivo ćemo dobijati još izveštaja u narednim danima, dodao je on. Američki mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, javljaju da se radi o pretnji napadom na Njujork ili Vašington, uz korišćenje automobila ili kamiona bombe. Informacija je, navodno, stigla iz Pakistana, od američkih obaveštajaca iz plemenskih oblasti duž granice sa Avganistanom. Prema istim izvorima, najmanje tri muškarca, od kojih je jedan američki državljanin, stigla su prošlog meseca iz Avganistana u SAD da bi izveli akciju. Američke vlasti, kako se tvrdi, znaju i njihov opšti opis.

Prema nekim izveštajima, vlasti znaju njihova imena, koja su doduše česta u Pakistanu, a možda su i lažna. Informacija o pretnji stigla je u sredu uveče i od tada se proverava, kažu neimenovani zvaničnici. To je bila jedina informacija koja je bila vrlo konkretna i stigla u vreme pred 11. septembar, pa se nije mogla ignorisati, navode isti izvori i dodaju da još nije ustanovljeno da li je povezana sa ranijim obaveštajnim podacima.

U Beloj kući kažu da ne planiraju da izmene predsednikov raspored za nedelju, kada bi Barak Obama trebalo da, u sklopu obeležavanja godišnjice napada Al Kaide, obiđe mesta gde su stradale žrtve 11. septembra – Njujork, Pentagon i Šenksvil u Pensilvaniji. Predsednik Obama je informisan o pretnji u četvrtak ujutru i naložio je službama za borbu protiv terorizma da udvostruče svoje napore.

Informacije koje su prikupljene u akciji američkih komandosa u maju, kada je u Pakistanu ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden, pokazale su da Al Kaida razmatra mogućnost napada na tlu SAD na godišnjicu 11. septembra ili na neki drugi značajan datum. Mere bezbednosti su već pojačane širom SAD nedelji pred desetu godišnjicu napada 11. septembra. Nivo pripravnosti nije podignut, iako se razmatra i ta mogućnost.

(agencije)