Skip to main content

U rezoluciji Generalne skupštine UN traži se hitan prekid rata u Ukrajini

Planeta 24. mar 2022.
< 1 min čitanja

"Razmere ruske agresije neviđene u Evropi decenijama"

Generalna skupština UN, koja okuplja 193 zemlje, usvojila je danas ubedljivom većinom od 140 glasova novu rezoluciju koja “zahteva” od Rusije da “odmah” prekine rat u Ukrajini.

U rezoluciji se krivi Rusija za humanitarnu krizu u Ukrajini i poziva da se odmah uvede prekid vatre i zaštite milioni civila i njihovih domova, škola i bolnica kritičnih za njihovo preživljavanje, prenosi agencija AP.

Na glasanju u Generalnoj skupštini koja zaseda od juče u sedištu UN u Njujorku 140 zemalja, uključujući i Srbiju, je glasalo za, 38 je bilo uzdržano i pet je glasalo protiv, prenosi Frans pres.

U tekstu se izražava žaljenje zbog “teških humanitarnih posledica” ruske agresije koja je, kako se navodi, razmera neviđenih u Evropi decenijama.

Izražava se žaljenje zbog ruskog granatiranja, vazdušnih napada i “opsade” gusto naseljenih gradova, uključujući južnog grada Marijupolja i traži nesmetan pristup humanitarnoj pomoći.

Za ovu rezoluciju glasao je gotovo isti broj zemalja kao i na glasanju 2. marta, koje je okarakterisano kao “istorijsko” u Generalnoj skupštini, kada je 141 zemlja odobrila prvu neobavezujuću rezoluciju u kojoj se traži da Rusija odmah prestane da pribegava silli protiv Ukrajine. Pet zemalja, među kojima i Rusija bile su protiv, a 35 je bilo uzdržano.

Rusija je današnju rezoluciju Generalne skupštine osudila kao “anti rusku” i optužila one koji je podržavaju da nisu stvarno zabrinuti za humanitarnu situaciju na terenu, već da žele da politizuju pomoć.

U Savetu bezbednosti UN juče nije prošla ruska rezolucija o rastućim humanitarnim potrebama Ukrajine ali u kojoj nije pominjana ruska invazije.

(Beta)