Skip to main content

U Prištini otvorena izložba Iza sedam logora

Kultura 16. окт 2021.
2 min čitanja

U Prištini je danas, poslednjeg dana festivala „Mirdita, dobar dan“ otvorena izložba „Iza sedam logora“, fotografa Hrvoja Polana.

„Izložba ima za cilj prikazati mesta kulture koji su nekada služili toj svrsi, a u međuvremenu su pretvoreni u mesta torture tokom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu“, rekao je prilikom otvaranja izložbe Korab Krasnići iz foruma ZFD sa Kosova.

Otvaranju izložbe prisustvovali su kosovski ministar kulture Hajrulja Čeku i poslanici kosovskog parlamenta.

Predstavljena je i knjiga „Iza sedam logora“ Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, čiju je promociju pratila debata „Kultura kao političko oruđe“.

Govornici su na debati poručili da svaka institucija, pa i kultura mogu biti instrumentalizovani, a da su žrtve rata na Kosovu pokazatelj kako posledice instrumentalizacije mogu da izgledaju. Ocenili su i da je tokom ratova devedesetih kultura iskorišćena za predstavljanje nacionalističkih diskursa.

Pravnik Milan Antonijević je izjavio da je pored dokaza o pokušajima da se uništi kultura Albanaca na Kosovu, potrebno da se dokumentuje i kulturni otpor tome, a kao jedan od primera je naveo rad Borke Pavićević i Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

„Organizovani kriminal ni u jednom trenutku nije prekidao saradnju. To je jasan interes, tu je sve funkcionisalo savršeno. Druga oblast koja se tu pojavljuje je kultura i ona se brzo i lako vratila na onu saradnju koju je imala ranije i sad treba da vidimo kako da preteknemo organizovani kriminal, kako da budemo organizovaniji od njih“, istakao je Antonijević.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa je istakla da je potrebno razlikovati kulturu koja je preslikavanje stvarnosti i kritički angažovanu kulturu, koju je ocenila kao pravu.

Ona je istakla i da narod ne želi da bude instrumentalizovan, a da se predstavljanjem činjenica može sprečiti instrumentalizacija javnosti.

„Bez činjenica je lako instrumentalizovati bilo koga. Meni je mnogo važno da se kao i u ovoj knjizi fokusiramo na žrtve kao posledicu instrumentalizacije. Ovo je ono što može da se desi“, dodala je.

Osmo izdanje festivala, koji se po prvi put organizuje u Prištini, večeras će zatvoriti film „Teret“ srpskog reditelja Ognjena Glavonića, čija će projekcija biti održana u Kinu Armata.

Ulaz na sve događaje u okviru festivala bio je besplatan, a detaljan program dostupan na sajtu mireditadobardan.com.

Kroz trodnevno izdanje festivala publika sa Kosova je imala priliku da detaljnije upozna kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogleda neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki.

Inspiracija za festival je poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac Bekim Fehmiju – koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Organizatori festivala su Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija Integra, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.

(Beta)