Skip to main content

U Parizu održano veče posvećeno reditelju Želimiru Žilniku

Kultura 13. мар 2024.
< 1 min čitanja

Želimir Žilnik smatra se jednim od glavnih reditelja jugoslovenskog “crnog talasa”

Kulturni centar Srbije u Parizu, u saradnji s filmskim festivalom À l’Est, organizovao je veče posvećeno novosadskom reditelju Želimiru Žilniku, a pored razgovora sa rediteljem, prikazani su i njegovi kratki filmovi “Lipanjska gibanja” (1969) i “Crni film” (1971), saopšteno je danas iz te ustanove.  

Želimir Žilnik smatra se jednim od glavnih reditelja jugoslovenskog “crnog talasa”.

Žilnikovi filmovi, karakteristični za “crni talas” po kritičkom pogledu na jugoslovensko društvo, često se nalaze između dokumentarnog i igranog ističući marginalizovane grupe.

Za igrani film “Rani radovi” iz 1969. godine Žilnik je na Berlinskom filmskom festivalu osvojio nagradu Zlatni medved za najbolji film.

Želimir Žilnik dobitnik je i drugih prestižnih priznanja, a na nedavno održanom FEST-u dodeljena mu je nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos kinematografiji.

Tokom razgovora, Žilnik je govorio o “tankoj liniji” između dokumentarnog i fikcije, o periodima i okolnostima u kojima su njegovi filmovi nastali, a ispričao je i nekoliko anegdota koje su pratile neka od njegovih filmskih ostvarenja.

Na kraju večeri prikazan je njegov dugometražni film “Lijepe žene prolaze kroz grad” (1986).

Želimir Žilnik će od 13. do 17. marta biti specijalni gost filmskog festivala À l’Est, koji se tradicionalno održava u Ruanu, u Normandiji.

Žilnikov dolazak na festival pomogao je Kulturni centar Srbije u Parizu, uz Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

(Autonomija)