Skip to main content

U Novom Sadu u ponedeljak protest solidarnosti sa ženama iz BiH

Građani 19. avg 2023.
< 1 min čitanja

"Zajednička poruka koju šaljemo glasi: ne postoji hitniji i važniji posao od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i devojčicama koje je u čitavom našem regionu poprimilo epidemijske razmere"

Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta „Novi Sad protiv nasilja“ najavile su danas da će stati uz ujedinjene žene Bosne i Hercegovine i njihove proteste i blokade ulica najavljene za ponedeljak, 21. avgusta u 16 časova.

Kako se dodaje u pozivu, u istom trenutku, žene Novog Sada okupiće se na Trgu slobode i poslati poruku „podrške i solidarnosti sa pobunjenim ženama Bosne i Hercegovine“.

Podseća se da je povod je poslednji u nizu slučajeva svirepog nasilja nad ženama koji se desio protekle nedelje u Gradačcu kad je Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi ubio njen bivši partner.

„Zajednička poruka koju šaljemo glasi: ne postoji hitniji i važniji posao od suzbijanja muškog nasilja nad ženama i devojčicama koje je u čitavom našem regionu poprimilo epidemijske razmere. Mržnja prema ženama koja pokreće na femicid, nejednak društveni položaj žena i devojčica koji omogućava nasilje kao i sveopšte ignorisanje i poricanje problema moraju biti iskorenjeni“, poručuju aktivistkinje.

Zahtevaju da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni prioritet, a delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude „koordinirano, efikasno i delotvorno“.

(Autonomija)