Skip to main content

U Novom Sadu promovisan građanski pokret Bravo!

Građani 01. feb 2023.
2 min čitanja

"Pokret između ostalog čini veliki broj aktivista i aktivistkinja koji su prethodnih godina u Novom Sadu učestvovali u različitim borbama i protestima, od lokalnih ekoloških i urbanističkih problema do borbe protiv nasilja"

Na Dan grada Novog Sada, 1. februara, javno je predstavljen novoosnovani građanski pokret Bravo!, čiju okosnicu čini veliki broj aktivista više lokalnih aktivističkih grupa i pokreta. Između ostalog, istaknuta je ambicija za učešće na prestojećim lokalnim izborima 2024. godine.

Jedan od članova pokreta, Brajan Brković, poručio je da će prva odluka nove gradske vlasti nakon izbora 2024. godine biti „ukidanje sramotnog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada“,

Bastion antifašizma

Brković je istakao da će se boriti da Novi Sad bude bastion antifašizma, grad socijalne jednakosti i socijalne pravde, kao i bezbedan grad u kojem „policija čuva zakon i red, a ne kriminal i batinaše“.

„Sistem koji ne može da pruži hranu, lekove i krov nad glavom, nije sistem u kojem želimo da živimo“, istakao je Brković.

Aleksandra Mirimanov je dodala da je rodna ravnopravnost jedan od prioriteta pokret Bravo!, kao i da će se zalagati da se u škole vrati domaćinstvo i uvede obrazovanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

„Zalažemo se da svaka devojčica, devojka i žena u ovom društvu bude obrazovana, zdrava, ekonomski nezavisna i slobodna od nasilja“, istakla je ona.

Marija Srdić je poručila da svakodnevica u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji podrazumeva partijsku uzurpaciju javnih dobara, hiperinflaciju afera, korupciju, svakodnevno gaženje Ustava i zakona, nemoć pravosuđa, učestale povrede ljudskih i građanskih prava, eskalaciju svih oblika nasilja, gušenje medijskih sloboda i divljanje kriminalnih i ekstrmističkih hordi našim ulicama.

„U takvom društvu, bez pravde i milosti za one koji nisu njihovi, svi postajemo žrtve pre ili kasnije“, istakla je.

U prepunom amfiteatru Spensa, promocija je počela i završena nastupom Horkestra, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić govorio je stihove Bertolda Brehta, a prisustvovao joj je veliki broj gostiju, među kojima i Aida Ćorović, Iva Marković iz organizacije „Pravo na vodu“, Predrag Voštinić sa saborcima iz Lokalnog fronta iz Kraljeva, kao i članovi novosadskog odbora stranke Zajedno.

Voštinić je poručio da je u sali večeras video gotovo sve ljude koje poznaje u Novom Sadu, da ih je do sada viđao „kaljave, u nekakvim bojama, pa i okrvavljene, ali nikada prljave!“

„Lokalni front podržava borbu protiv svake prljavštine u zemlji, pa i ono što ste vi započeli ovde je jedna veika ideja borbe protiv prljavštine“ I zato smo i došli, da čistimo zajedno“, rekao je Voštinić. Dodao je da je večeras iznedrena jedna velika ideja koja će, „ako je budu dosledno pratili iznedriti velike ljude“.

Udruženje, pa grupa građana

Miran Pogačar je za Autonomiju precizirao da je Bravo! registrovan kao udruženje građana jer je za političku partiju „neophodno 10.000 potpisa i 50.000 evra“, ali da će oni kao udruženje funkcionisati do samog trenutka početka izborne trke kada će prerasti u grupu građana koja će nastupiti na izborima za novosadski parlament.

„Saradnja nije moguća sa onima koji su trenutno na vlasti, jer oni su samo primer onoga kako ne treba. Smatramo da će, budemo li radili sve suprotno od njih, to biti suštinski dobro za Novi Sad“, rekao je Pogačar.

Pokret, između ostalog, čini veliki broj aktivista i aktivistkinja koji su prethodnih godina u Novom Sadu učestvovali u različitim borbama i protestima, od lokalnih ekoloških i urbanističkih problema do borbe protiv nasilja, kao i slobodnih mesnih zajednica u kojima su građani na izborima 2021. godine pobedili kandidate SNS.

Nema lidera, već Aktiv koji čine: Marija Srdić, Brajan Brković, Dragoljub Perković, Miran Pogačar, Ines Radović, Aleksandar Lazarević, Petar Holik i Zorica Anđelković. Takođe, pokret ima Glavni odbor.

Dalibor Stupar, video Svetlana Paramentić