Skip to main content

U Novom Sadu postavljeno 20 bilborda koji mere zagađenje

Građani 24. дец 2022.
< 1 min čitanja

U Novom Sadu u okviru kampanje „Istina o zagađenju“, aktivisti organizacije Kreni-Promeni postavili su 20 bilborda, koji mere stepen zagađenosti.

Kako se navodi u saopštenju, Novosađani sada mogu na jednostavan način, očitavanjem QR koda koji se nalazi na baneru, da vide slikovit prikaz 3D modela pluća koji menja boju u odnosu na nivo zagađenosti vazduha.

Baneri se, između ostalih lokacija, nalaze u blizini Univerziteta (DIF), Limanske pijace, Najlon pijace, Novosadskog sajma, Master centra, Najlon pijace.

Marina Pavlić, izvršna direktorka Kreni-Promeni, izjavila je da se pokret već dve godine bavi pitanjem zagađenja vazduha i da konkretnim rešenjima ukuzaje na koji način protiv zagađenja vazduha možemo da se borimo.

„Upućivali smo Vladi zahteve i tražili informacije u vezi sistema za odsumporavanje na Kostolcu, tražili da se povećaju budžeti za mala kućna ložišta i da RTS počne sa informisanjem građana. Što jesu neki koraci kojima je napravljen određeni, naravno ne dovoljan pomak. Ovom akcijom nastavljamo dalje“, zaključila je Marina Pavlić, dodaje se u saopštenju.

(tekst i foto: N1)