Skip to main content

U nedelju počinje Drinska letnja škola Inicijative mladih, NDNV-a i ZFD-a

Građani 29. jul 2022.
< 1 min čitanja

“Drinska letnja škola” Inicijative mladih za ljudska prava, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Foruma ZFD, koja je namenjena mladima od 18 do 30 godina iz Srbije, biće održana od nedelje do srede u Beogradu, Bajinoj Bašti i Srebrenici.  

“Drinska letnja škola” je četvorodnevni program koji ima za cilj da kroz predavanja, projekcije filmova, radionice i posete učesnike upozna sa činjenicama koje se tiču ratne prošlosti, sa fokusom na najmasovnija kršenja ljudskih prava na području Bosne i Hercegovine.

Kroz program “Drinske letnje škole” učesnici će imati priliku da razgovaraju i saznaju više o političkom kontekstu devedesetih godina, tranzicionoj pravdi, pravnim kvalifikacijama zločina i poricanju, ulozi medija tokom ratnih dešavanja i mirovnim praksama.

Poslednjeg dana škole, učesnici će posetiti Memorijalni centar “Srebrenica-Potočari” u Bosni i Hercegovini.

Ideja ovog programa je da učesnici steknu znanje o odnosu države i društva prema žrtvama, utvrđenim činjenicama i izgradnji mira u regionu Zapadnog Balkana.

Predavači će biti psihološkinja Tamara Tomašević, pravnik Rasim Ibrahimagić, Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, politikolog Luka Božović, istraživačica Fonda za humanitarno pravo Isidora Stakić, novinar Nikola Krstić i Maro Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

(Autonomija)