Skip to main content

U Gruziji protest posle odlaganja dobijanja kandidature za prijem u EU

Planeta 24. jun 2022.
< 1 min čitanja

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se u Tbilisiju protiv politike gruzijskih vlasti posle neuspeha zemlje da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Mašući gruzijskim i evropskim zastavama, demonstranti su se okupili oko parlamenta gde su pustili himnu EU, javila je agencija Frans pres.

Nekoliko proevropskih organizacija i sve opozicione stranke pozvale su na demonstracije kako bi se pojačao pritisak na vladajuću stranku „Gruzijski san“, koju optužuju za autoritarno skretanje i pogoršanje odnosa sa Briselom.

„Mi, narod Gruzije, zahtevamo da (premijer) Irakli Garbašvili podnese ostavku i da se uspostavi nova vlada koja će sprovesti sve reforme koje zahteva EU“, rekao je jedan od organizatora protesta i dodao da vladi daju rok od nedelju dana da ispuni njihov zahtev.

Tbilisi je podneo zahtev za članstvo u EU zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Međutim, lideri EU su u četvrtak odlučili da Ukrajini i Moldaviji dodele status kandidata, a za Gruziju su naveli da će takođe dobiti status kandidat ali kad budu sprovedene reforme.

Garbašvili je ranije danas rekao da je njegova vlada spremna da ispuni uslove EU kako bi dobila status kandidata što je pre moguće.

Evropski zvaničnici su kao prioritete naveli okončanje političke polarizacije, napredak u slobodi medija, pravosudne i izborne reforme.

(Beta/N1, Foto: Pixabay)