Skip to main content

U centru Subotice u planu izgradnja dvanaestospratnice, uprkos protivljenju zaštitara

Vojvodina 27. maj 2022.
< 1 min čitanja

Uz Otvoreni univerzitet, jednu od najviših građevina u Subotici, u planu je izgradnja kule gotovo identične visine, od 12 spratova. Izdavanje lokacijskih uslova kompaniji SMB Gradnja, koja je plac nekadašnjeg betonskog skeleta kupila od Grada Subotica, podelilo je institucije, a po pitanju izgradnje podeljeni su i političari u vlasti, piše danas portal Magločistač.

Dok se Međuopštinski i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture protive ovakvim gabaritima, bazirajući takav stav na svom tumačenju planova, Sekretarijat za građevinarstvo subotičke Gradske uprave i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje poručuju da aktuelna planska dokumentacija tako nešto ipak – dozvoljava.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, stoji iza stava dve lokalne institucije, dok je predsednik Skupštine grada Balint Pastor protiv izgradnje ovakvog objekta, ali nema instrumente da tako nešto spreči.

Pravnici, pak, tumače da je poslednja onog ko izdaje dozvolu, a to je Sekretarijat za građevinarstvo, čija tumačenja su identična tumačenju nadležne Pokrajinske urbanističke inspekcije koju smo ovim povodom takođe kontaktirali.

Dok se u političkom životu Subotice često insistira na očuvanju kulturne baštine grada Subotice uz poruke da višespratnicama nije mesto u centru grada, stvaraju se uslovi za podizanje upravo jedne takve zgrade.

Sekretarijat za građevinarstvo Gradske uprave izdao je početkom godine lokacijske uslove za izgradnju poslovno-stambene zgrade u strogom centru grada, na prostoru nekadašnjeg betonskog skeleta pored zgrade Otvorenog univerziteta, suprotno uslovima koje je investitoru prethodno izdao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Subotici, koje je potvrdio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Buduća višespratnica, koju će da gradi SMB Gradnja iz Subotice, nalazi se u okviru gradskog jezgra, koje je utvrđeno za prostornu kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja za Republiku Srbiju.

(Magločistač, Foto: Natalija J.)