Skip to main content

U Beogradu protest protiv policijske brutalnosti nad LGBT+ ljudima

Građani 06. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Tokom 2023. godine više od 80 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima te zajednice"

U centru Beograda je 6. marta organizovan protest pod nazivom „Ne ćutimo!“ protiv policijske brutalnosti nad LGBT+ ljudima.

Na protest je pozvala nevladina organizacija za zaštitu LGBT+ prava „Da se zna“, zbog, kako kažu, odluke Policijske stanice Novi Beograd da odbije pritužbu na rad policijskih službenika.

Naime, organizacija „Da se zna“ je 26. februara optužila policajce za zlostavljanje dve LGBT+ osobe tokom pretresa stana u Beogradu, zbog prijave da se u njemu nalazi droga.

Slučaj su opisali kao najteži koji su do sada zabeležili, dodajući da su te dve osobe zadobile telesne povrede i psihičke traume.

Policija je istog dana saopštila da se postupa po pritužbi na rad policajca i „utvrđuje istinitost navoda“.

Dodali su da će policajci, „ukoliko se ustanovi da su prekoračili ovlašćenja, biti sankcionisani u skladu sa zakonom“.

Iz kancelarije Zaštitnika građana dan kasnije je saopšteno da je pokrenut postupak, zbog sumnje da su policajci prekoračili ovlašćenja.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o navodima da je pritužba na rad policijskih službenika odbijena.

Da se LGBT+ osobe u Srbiji suočavaju sa netolerancijom, pretnjama i nasiljem, upozorila je i međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW), u svom izveštaju objavljenom početkom godine.

Nevladina organizacija „Da se zna“, koja u Srbiji pruža pravnu i psihološku podršku LGBT+ osobama, tokom 2023. godine dokumentovala je više od 80 slučajeva nasilja i diskriminacije prema pripadnicima te zajednice.

Kako se navodi, najveći broj slučajeva ne prijavljuje se policiji, zbog nepoverenja u institucije.

(Radio Slobodna Evropa/foto: RFE)