Skip to main content

U Banatu potpisi građana zbog zanemarivanja od strane države

Info 22. jun 2022.
< 1 min čitanja

U Banatu je počelo prikupljanje potpisa građana nezadovoljnih odnosom države prema tom kraju, a kao razlozi navedeno je višedecenijsko zanemarivanje cele oblasti kroz stanje puteva i pruga i nedostatak vode za piće u skoro svim naseljima, saopštila je gradjanska inicijativa iz Kikinde “Banat je u pravu”.

“Na ove glavne mogli bi se nadodati i brojni ekološki problemi, kao i stanje u zdravstvu, obrazovanju, ali za sada se tema apela drži u okvirima prve tri banatske muke. Banaćani imaju nameru da vrše pritisak u javnosti, a očekuju da će vremenom postići ozbiljniji i odgovorniji odnos nadležnih ka uslovima života”, navodi se u saopštenju.

Najavili su razgovore sa građanima na ulici, nastavak prikupljanja potpisa, javne skupove u formi tribina i diskusija, kao i proširenje broja opština i gradova u kojima inicijativa deluje.

“Banat je nekada bio ekonomski raj, saobraćajno čvorište ovog dela Evrope, a sada je teška periferija bez osnovnih uslova za pravi ekonomski razvoj, jer su nedostatak vode za piće i saobraćajna infrastruktura u izuzetno lošem stanju nepremostive prepreke”, piše u saopštenju.

Inicijativu Banat je u pravu je pokrenula grupa aktivista iz Kikinde, a potpisi se skupljaju u Kikindi, Čoki i Novom Kneževcu. Tokom leta očekuju da im se pridruži i srednji Banat.

(Autonomija, Foto: Nova S)