Skip to main content

U Austriji stupio na snagu Zakon o obaveznoj vakcinaciji

Planeta 01. feb 2022.
< 1 min čitanja

U Austriji u utorak stupa na snagu novi zakon prema kojem je vakcinacija protiv COVID-19 obavezna za sve starije od 18 godina. Nekoliko država je uvelo obaveznu vakcinaciju za starije osobe ili medicinsko osoblje, ali ovo je prva nacija u Evropi koja je usvojila sveobuhvatnu mjeru.

Austrijska vlada kaže da je vakcinacija efikasna u borbi protiv teških oblika bolesti i da je zakon potreban kako bi se spriječio budući lockdown. Karoline Edtstadler, ministrica za Evropsku uniju i ustav, kaže da je vlada „veoma svjesna da je to zaista veliki korak i zaista teška mjera“.

„Mi kao političari imamo odgovornost da budemo sigurni da zdravstveni sistem i dalje funkcioniše, da društvo, kao cjelina, može normalno da živi“, kaže ona.

Ona, međutim, kaže da je obavezna vakcinacija „miješanje u ljudska prava“.

„Ali u ovom slučaju, ovo miješanje može biti opravdano“, dodaje ona. „Imamo potrebu da izađemo iz pandemije i znamo da je vakcinacija jedini način da se izvučemo iz nje i da se vratimo normalnom životu.”

Obavezna vakcinacija, kaže ona, ističe u januaru 2024. i mogla bi biti okončana ranije ako pandemija dozvoli. Zakon stupa na snagu 1. februara, ali vlasti će tek sredinom marta početi provjeravati da li su građani vakcinisani.

Oni koji odbiju suočiće se sa kaznama u rasponu od 600 do 3.600 eura. Izuzeci vrijede za one koji se ne moogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga ili trudnice.

Oko 72% Austrijanaca je potpuno vakcinisano.

Krajnje desničarska, antivakserska Slobodarska stranka kaže da će se protiv ove mjere boriti na sudu. Njihov vođa, Herbert Kickl, rekao je da zakon „utire put totalitarizmu u Austriji“.

Mnogi se protive zakonu i izlaze na ulice. Demonstranti su protestovali iz sedmice u sedmicu protiv obaveznih vakcinacija i ograničenja vezanih za COVID.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)