Skip to main content

Tviter ukinuo nalog američkoj kongresmenki zbog širenja dezinformacija o koroni

Planeta 02. јан 2022.
< 1 min čitanja

Tviter je zabranio lični nalog republikanske članice Predstavničkog doma američkog Kongresa Mardžori Tajler Grin zbog višestrukog kršenja propisa te društvene mreže u vezi sa širenjem dezinformacija o kovidu 19.

U saopštenju kompanije se navodi da je nalog trajno suspendovan u okviru Tviterovog sistema pokrenutog u martu, koji koristi veštačku inteligenciju da identifikuje objave o koronavirusu koje su obmanjujuće i nanose štetu ljudima, prenosi AP.

Precizira se da se za dva ili tri prekršaja uvodi suspenzija naloga od 12 sati, za četiri jednonedeljna suspenzija, dok pet ili više prekršaja mogu da dovedu do trajnog gašenja naloga.

Grin je na Telegramu odluku Tvitera okarakterisala kao neameričku, a navela je da joj je nalog suspendovan nakon što je objavila statistiku iz Sistema za prijavu neželjenih efekata vakcine, vladine baze podataka koja obuhvata nepotvrđene informacije.

„Tviter je neprijatelj Amerike i ne može da podnese istinu. To je u redu, ali pokazaću Americi da nam nisu potrebni i vreme je da pobedimo naše neprijatelje“, poručila je Grin.

U julu je Tviter suspendovao nalog Grin na sedam dana, posle poziva američkog predsednika Džoa Bajdena svim društvenim mrežama da sankcionišu lažne objave o vakcini protiv kovida zbog kojih ljudi umiru.

Grin je pre te suspenzije na Tviteru pisala da kovid „nije opasan za ljude koji nisu gojazni i koji su mlađi od 65 godina“, a nalog joj je sada ukinut zbog toga što je napisla da je registrovan veoma veliki broj smrtnih slučajeva zbog vakcine.

(FoNet/N1, Foto: Pixabay)